Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Σημαντικά τα οφέλη της σοκολάτας για τον εγκέφαλο!

Πολλές δικαιολογίες μπορεί να βρει κανείς για να απολαύσει λίγη –ή και πολλή– σοκολάτα, αν όμως επικαλεστεί λόγους υγείας τότε μπορεί να το κάνει χωρίς καθόλου τύψεις!

Η σοκολάτα είναι γνωστό πως κάνει καλό στην καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο και τώρα επιστήμονες από την Ιταλία έρχονται να επισημάνουν πως έχει μία ακόμη σημαντική ευεργετική επίδραση, αυτή τη φορά για τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition, το κακάο από το οποίο προέρχεται η σοκολάτα είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, μια κατηγορία φυσικών ουσιών με νευροπροστατευτικά οφέλη.

Όσο λοιπόν μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο (κατά προτίμηση 70% και πάνω) τόσο πιο ευεργετική είναι!

Η μελέτη περιλάμβανε επισκόπηση (μετα-ανάλυση) των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη που παρέχουν οι φλαβανόλες όσον αφορά διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, στόχος των επιστημόνων ήταν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο λίγες ώρες μετά την κατανάλωση σοκολάτας και όταν η σοκολάτα καταναλώνεται συστηματικά για πολύ καιρό.

Αν και δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς τι συμβαίνει αμέσως μετά την κατανάλωση σοκολάτας, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν μια ωφέλιμη επίδραση στη γνωστική επίδοση, όπως βελτίωση της λειτουργικής (ενεργής) μνήμης και της ικανότητας επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών. Συγκεκριμένα στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η κατανάλωση σοκολάτας μετά από μια νύχτα χωρίς καθόλου ύπνο μπορεί να «εξουδετερώσει» την έλλειψη συγκέντρωσης και την πνευματική σύγχυση που κατ’ εξοχήν συνοδεύουν την έλλειψη ύπνου.

Όσο για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης σοκολάτας (σε διάστημα 5 ημερών έως 3 μηνών), οι περισσότερες έρευνες έχουν εστιάσει στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αυτήν την υποομάδα του πληθυσμού φαίνεται πως η συχνή –ακόμη και καθημερινή– κατανάλωση σοκολάτας οδηγεί σε βελτίωση της γνωστικής επίδοσης και συγκεκριμένα της προσοχής, της ταχύτητας επεξεργασίας των πληροφοριών, της λειτουργικής μνήμης και της γλωσσικής δεινότητας. Μάλιστα, οι θετικές επιδράσεις φαίνεται να είναι εντονότερες σε άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αποδυνάμωση της μνήμης τους ή ήπια γνωστική κατάπτωση. Αυτό το τελευταίο εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο, αφού υποδεικνύει ότι οι φλαβανόλες είναι δυνατό να δράσουν προστατευτικά ή κατασταλτικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου για Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Θα πρέπει λοιπόν, με βάση όλα τα παραπάνω, η σοκολάτα να χορηγείται με… συνταγή γιατρού; Μάλλον ναι… «Η συστηματική κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μπορεί πράγματι να έχει θετικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία σε βάθος χρόνου» αναφέρουν οι επιστήμονες και μάλιστα δεν μένουν στα λόγια, αλλά κάνουν τη συμβουλή τους πράξη, δηλώνοντας: «Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβανόλες. Έτσι, πάντα τρώμε λίγη μαύρη σοκολάτα. Κάθε μέρα».

Δείτε κι αυτό:

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τη σοκολάτα;

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στη σοκολάτα

Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα


Πηγή