Μια ειδικός στη διατροφή κατέταξε τα αγαπημένα μας φρούτα με βάση τη διατροφική τους αξία και αυτά που συνήθως καταναλώνονται στο πρωινό δεν ήταν στις πρώτες θέσεις.
Η Νίκολα Λάντλαμ-Ρέιν, διαιτολόγος και συγγραφέας, αξιολόγησε 18 από τα πιο δημοφιλή φρούτα, όπως σταφύλια, πορτοκάλια, φράουλες και ανανά, και να τους δώσει μια διατροφική βαθμολογία από το 1 έως το 5.
Η Λάντλαμ-Ρέιν έκανε τις αξιολογήσεις της με βάση τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει κάθε φρούτο, την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και τα φυσικά επίπεδα σακχάρου του.
Μιλώντας στην Telegraph, η τοπ διατροφολόγος δήλωσε: «Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή φυσικών σακχάρων όπως η φρουκτόζη, μαζί με φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα».
«Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη ή με αντίσταση στην ινσουλίνη ίσως χρειάζεται να είναι προσεκτικά με τα μεγέθη των μερίδων [καταναλώνοντας μια χούφτα ή περίπου 80 γρ. ως μερίδα]. Το ολόκληρο φρούτο δεν είναι το ίδιο με τη ζάχαρη που προστίθεται και αποτελεί υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής».
Η Λάντλαμ-Ρέιν μοιράστηκε τα φρούτα που μπορούν να καταναλώνονται τακτικά και ανέφερε ποια πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ως λιχουδιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, παρά ως καθημερινή συνήθεια.
Τα νέα δεν είναι καλά για όσους τους αρέσει να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα πιάτο τροπικών φρούτων, να απολαμβάνουν φρουτοσαλάτα μέσα στο γιαούρτι τους ή να βάζουν μπανάνα στη βρώμη τους.
Τα φρούτα που πρέπει και δεν πρέπει να τρώμε για πρωινό
Στην τελευταία θέση, με μόλις 1 στα 5, βρέθηκε το πεπόνι και το καρπούζι, με όλες τους τις ποικιλίες.
Τα πεπόνια αποτελούνται κυρίως από νερό και είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ ορισμένες ποικιλίες περιέχουν και βιταμίνη Α.
Ωστόσο, είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες όσο και σε συνολική διατροφική αξία.
«Το πεπόνι είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και συνολικά θρεπτικά στοιχεία σε σύγκριση με άλλα φρούτα», προσθέτοντας ότι περιέχει «μέτρια ποσότητα φυσικών σακχάρων», δήλωσε η Λάντλαμ-Ρέιν.
Δεύτερο από το τέλος της λίστας ήταν ο ανανάς, που συγκέντρωσε 2 στα 5. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και τα όξινα υγρά του μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα ούλα.
«Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και περιέχει βρωμελίνη, ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει τη φλεγμονή,» εξήγησε η Λάντλαμ-Ρέιν, προσθέτοντας ότι το φρούτο με τα αγκάθια είναι πλούσιο σε μαγγάνιο «το οποίο υποστηρίζει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των αντιοξειδωτικών».
Με βαθμολογία 3 στα 5, ισόπαλες με τα σταφύλια, βρέθηκαν οι μπανάνες, μια κλασική επιλογή πρωινού για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η Λάντλαμ-Ρέιν ανέφερε ότι τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, αλλά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
«Αποτελούν καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Β6 και φυτικών ινών… προσφέρουν γρήγορη ενέργεια και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς», τόνισε.
Η διαιτολόγος έβαλε στην κορυφή της λίστας τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τα μούρα, δίνοντάς τους την υψηλότερη βαθμολογία, 5 στα 5, χάρη στα έντονα χρώματα και την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Στη μέση της λίστας, με 4 στα 5, βρίσκονται τα αχλάδια, τα μήλα, τα γκρέιπφρουτ και τα μάνγκο.
Τα μούρα θεωρούνται εδώ και καιρό super food. Όλα τα είδη μούρων θεωρούνται διατροφικοί «θησαυροί», γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Έχει αποδειχθεί ότι τα μούρα συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στα κύτταρα και στους ιστούς.
Φωτογραφίες: Unsplash
Πηγή