Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το υγιεινό και γευστικό τυρί που βοηθά στο αδυνάτισμα (video)

Τα τυριά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Λόγω των θερμίδων που δίνουν όμως, πολλοί τα αποφεύγουν όταν προσπαθούν τα χάσουν βάρος.

Εξαίρεση σε αυτά αποτελεί η ρικότα. Πρόκειται για τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλο και όχι από γάλα όπως συμβαίνει κυρίως με τα τυριά.

Το τυρόγαλο για να υποστεί ζύμωση θα πρέπει να ξαναζεσταθεί σε θερμοκρασία 70οC -80οC γι’ αυτό και το τυρί ονομάζεται ricotta που σημαίνει «μαγειρεμένη ξανά».

Ο ορός του γάλακτος, μια πλήρης πρωτεΐνη, συνήθως απορρίπτεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του τυριού. Στην περίπτωση της ρικότα όμως δεν ισχύει αυτό, οπότε αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται λευκίνη, το οποίο προωθεί τη μυϊκή ανάπτυξη.

Η πιο αγαπητή ρικότα στην κεντρική και νότια Ιταλία είναι η Ricotta Romana που γίνεται από το πρόβειο τυρόγαλο που περισσεύει από το πεκορίνο.

Η Ricotta di vacca ή vaccine υποδηλώνουν τη χρήση αγελαδινού τυρόγαλου για την παρασκευή.

Η ένδειξη Ricotta dolce σημαίνει πως είναι ανάλατη ενώ Ricotta salata αλατισμένη, Ricotta forte πως έχει υποστεί ωρίμανση και Ricotta affumicata πως έχει καπνιστεί. Τέλος, η Ricotta secca είναι σκληρή ρικότα για τρίψιμο.

Τα 45 γραμμάρια του συγκεκριμένου τυριού δίνουν 78,3 θερμίδες και 5,85 γραμμάρια λιπαρά.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Ποια τυριά βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου

Ποια τυριά έχουν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (πίνακας)

Το τυρί που χαρίζει μακροζωία


Πηγή