Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Το φρούτο που μετριάζει τα συμπτώματα

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου αποτελούν ένα σύνολο επίπονων παθήσεων που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως η διάρροια και η κόπωση. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), μια απλή διατροφική παρέμβαση μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή του εντέρου και να βελτιώσει τα συμπτώματα των ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σημαντική μείωση της φλεγμονής στο έντερο παρατηρείται χάρη στην καθημερινή κατανάλωση φράουλας.

Φράουλες & φλεγμονή

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της φράουλας σε ποντίκια με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και, για λόγους σύγκρισης, σε υγιή ποντίκια. Οι ερευνητές χώρισαν τα πειραματόζωα σε τέσσερις ομάδες: ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

  • υγιή ποντίκια που ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή τους
  • ποντίκια με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου που ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή τους
  • ποντίκια με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου που λάμβαναν συμπλήρωμα φράουλας με περιεκτικότητα 2,5%
  • ποντίκια με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου που λάμβαναν συμπλήρωμα φράουλας με περιεκτικότητα 5%

Στα ποντίκια που έλαβαν το συμπλήρωμα του φρούτου παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων τους, όπως η διάρροια και η αιμορραγία του εντέρου. Παρατηρήθηκαν επίσης μειωμένοι δείκτες φλεγμονής στο έντερο των πειραματόζωων και βελτιώσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου τους.

Η ποσότητα φράουλας που οδήγησε σε βελτιώσεις στην υγεία του εντέρου αντιστοιχεί περίπου σε τρία τέταρτα του φλιτζανιού φράουλες για τον άνθρωπο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Ελκώδης κολίτιδα-Νόσος του Crohn: Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο ΙΦΝΕ

Χολολιθίαση: Κινδυνεύουν περισσότερο οι ασθενείς με νόσο του Crohn;


Πηγή