Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Ο ρόλος τους στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας, καθώς συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, στην ανάπλαση των ιστών του σώματος και στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών. Οι πρωτεΐνες, όπως και οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά, ανήκουν στα λεγόμενα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ο οργανισμός μας χρειάζεται αρκετά μεγάλες ποσότητες από αυτά για να διατηρήσει τη δομή και τις λειτουργίες του.

Πέρα από την ποσότητα, όμως, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την ποιότητα των πρωτεϊνών που λαμβάνουμε από τις διάφορες τροφές. Πρωτεΐνες υπάρχουν τόσο σε φυτικά όσο και σε ζωικά προϊόντα και η επιλογή του ενός τύπου έναντι του άλλου φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας διαπίστωσαν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που βρίσκονται στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς, σε σύγκριση με τις ζωικές, όπως αυτές που βρίσκονται στο κρέας, στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά, συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει άλλες αντίστοιχες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και οι οποίες έχουν υποδείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών γενικά και η αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών ειδικότερα (ιδίως εάν προέρχονται από επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή αλλαντικά) συσχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μέχρι τώρα όμως δεν είχε μελετηθεί ο ρόλος των φυτικών και των ζωικών πρωτεϊνών συγκριτικά. Έτσι, οι ερευνητές από τη Φινλανδία ανέλυσαν τη διατροφή 2.332 ανδρών ηλικίας 42-60 ετών (που δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2) και τους παρακολούθησαν για 19 χρόνια. Στο διάστημα αυτό 432 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με διαβήτη. Αν και οι ίδιοι είχαν υιοθετήσει γενικώς πιο υγιεινές συνήθειες, οι επιλογές τους αυτές δεν είναι δυνατό να εξηγήσουν τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, εκτιμούν οι ερευνητές. Όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες φάνηκε πως είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα των αναλύσεων υπέδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, με την ισχυρότερη συσχέτιση να εντοπίζεται αναφορικά με την κατανάλωση κρέατος (κόκκινο και λευκό, επεξεργασμένο και μη) παρά με την κατανάλωση άλλων ζωικών προϊόντων, όπως τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά. Η σχέση κρέατος και διαβήτη, αναφέρει η μελέτη, μάλλον δεν καθοδηγείται από τις ίδιες τις πρωτεΐνες αλλά από άλλα συστατικά του κρέατος.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό υπολογιστικό μοντέλο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αντικαθιστώντας περίπου 5 γραμμάρια ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 18%.

Δείτε κι αυτό:

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Τι πραγματικά χρειάζεσαι για να «χτίσεις» μυς;

Πρωτεΐνες: Σε ποια ποσότητα συνδέονται με τον καρκίνο


Πηγή