Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Όλο και λιγότερο ασκούνται οι νέοι – Οι επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας στην υγεία τους

Πλήθος ερευνών τεκμηριώνουν την αρνητική επίδραση της καθιστικής ζωής στην υγεία.

Η απουσία άσκησης και σωματικής δραστηριότητας γενικά, αποτελεί βασική αιτία εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά, ενώ συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, οστεοπόρωσης, υπέρτασης και ψυχικών ασθενειών.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο «John Hopkins» των Η.Π.Α. διαπιστώνει ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στους εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας και πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο σε όλους τους ανηλίκους.

Οι επιστήμονες συνδέουν τη διαπίστωση αυτή με τη ραγδαία εξάπλωση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας ενός σημερινού 19χρονου φαίνεται να αντιστοιχεί με αυτό ενός ανθρώπου εξήντα χρονών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη φυσική δραστηριότητα έξι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, οι οποίες περιλάμβαναν από εφήβους μέχρι ενήλικους προχωρημένης ηλικίας.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι στη ζωή ενός ανθρώπου η μόνη περίοδος κατά την οποία η σωματική δραστηριότητα αυξάνεται είναι από τα 20 έως τα 35 έτη. Μάλιστα, παρατήρησαν ότι μετά την ηλικία των 35 ετών η σωματική δραστηριότητα πέφτει ραγδαία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 60 λεπτά καθημερινής φυσικής άσκησης για τα παιδιά και τους εφήβους, όμως, όπως έδειξε η έρευνα, μεταξύ των παιδιών η φυσική δραστηριότητα του 25% των αγοριών και του 50% των κοριτσιών δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν τη σύσταση, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των εφήβων είναι 50% και 75%.

Μία βασική αιτία είναι η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εκτός του χρόνου που καταλαμβάνουν στη ζωή των νέων, εγκυμονούν και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τροποποίησης του καθημερινού προγράμματος των παιδιών, ιδιαίτερα στα σχολεία, ώστε να διευκολύνεται η διεξαγωγή φυσικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεόραση στο παιδικό υπνοδωμάτιο: Οι επιπτώσεις στο βάρος των κοριτσιών

Καθιστική ζωή + αποχή από τη γυμναστική επιταχύνουν τη γήρανση


Πηγή