Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Όπλο» μακροζωίας τα φρούτα και τα λαχανικά – Πόσα γραμμάρια να τρώτε την ημέρα

Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούσαν να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η σύσταση αυτή είχε βασιστεί σε οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος προτείνει την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων σε ποσότητα τουλάχιστον πέντε μερίδων των 80 γραμμαρίων ημερησίως (400 γραμμάρια συνολικά) προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων και επιπλοκών, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή και μάλιστα πρέπει να διπλασιάσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία μας και να ζήσουμε περισσότερα χρόνια.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology δείχνει ότι δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (μία μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ασθένειας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, σύμφωνα με το BBC και την Guardian, ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους) δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων τόσο το καλύτερο, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή καρκίνο.

Τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π.χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.). Τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, τα αχλάδια, τα κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και τον κίνδυνο καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% τον κίνδυνο για καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα.

Η νέα μελέτη δεν υποδεικνύει κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά όσον αφορά τα οφέλη που παρέχουν.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε «συμπτώματα» που φανερώνουν ότι δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά

Ένα γρήγορο τρικ για πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά! (βίντεο)

Συμβουλές για επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό από τα φρούτα

Ποια ώρα της ημέρας δεν «επιτρέπεται» να φάτε φρούτα

Μπορούμε να φάμε ένα φρούτο που έχει αρχίσει να χαλάει;


Πηγή