Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αδυνάτισμα με κάψουλες φαγητού

Αδυνάτισμα με κάψουλες φαγητού

Θα μιμούνται τη δράση μιας βαριατρικής επέμβασης

Βρετανοί επιστήμονες σχεδιάζουν ειδικές κάψουλες φαγητού που προκαλούν αίσθημα κορεσμού μιμούμενες τη δράση μιας βαριατρικής επέμβασης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κάψουλες θα μιμούνται τη δράση του γαστρικού bypass, της πλέον διαδεδομένης βαριατρικής επέμβασης για την αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας.

Ελπίζουν δε ότι η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη στην επόμενη πενταετία και θα απαλλάξει πολλούς ασθενείς από το χειρουργικό νυστέρι και τη διενέργεια μιας επέμβασης που δεν αναστρέφεται.

Οι ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα μιας επαναστατικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 προβλέπουν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, το ίδρυμα BARTS του Βρετανικού Συστήματος Υγείας και του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας Μαρίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να ξεγελάσουμε το πεπτικό σύστημα ώστε να συμπεριφέρεται σαν να έχει γίνει ένα γαστρικό bypass», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ashley Blackshaw.

Αυτό θα συμβεί εφόσον οι κάψουλες στοχεύουν το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου που αποτελεί και το τμήμα που παρακάμπτεται σε ένα γαστρικό bypass. Πρόκειται για το τμήμα που εμπλέκεται στο αίσθημα του κορεσμού και το οποίο οι επιστήμονες στοχεύουν άμεσα με λιπαρά οξέα, αμινοξέα και πρωτεΐνες με σκοπό να επηρεάσουν την ενδοκρινική ανταπόκριση του οργανισμού και να προκαλέσουν αίσθημα κορεσμού.

Πηγή: vita.gr