Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Έχω δυσανεξία στη λακτόζη - Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου;

Έχω δυσανεξία στη λακτόζη – Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου;

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης, ο οποίος απαντάνται στο γάλα και τα προϊόντα του. Προκειμένου ο οργανισμός μας να τη διασπάσει σε απλά σάκχαρα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η απορρόφησή της, παράγει το ένζυμο λακτάση.

Πολλά άτομα καθώς μεγαλώνουν χάνουν σταδιακά την ικανότητα παραγωγής της λακτάσης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Λόγω της ανικανότητας διάσπασης της λακτόζης εμφανίζονται συμπτώματα, όπως η ναυτία, το φούσκωμα, η παραγωγή αερίων και οι διάρροιες συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση λακτόζης.

Αν εμφανίζετε δυσανεξία στη λακτόζη, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε το γάλα και τα προϊόντα του (γιαούρτι, τυριά), καθώς επίσης και «κρυφές» πηγές λακτόζης, όπως ψωμιά και αρτοσκευάσματα, δημητριακά, καραμέλες και έτοιμα dressings σαλάτας που μπορεί να περιέχουν σκόνη και ορό γάλακτος. Επίσης, κάποια συχνά χρησιμοποιούμενα χάπια, όπως τα αντισυλληπτικά, περιέχουν λακτόζη.

Ωστόσο, η ανεκτικότητα στη λακτόζη ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Κάποια άτομα μπορούν να καταναλώσουν μικρές ποσότητες λακτόζης σε σχέση με εκείνους που ενοχλούνται ακόμα και από ελάχιστη ποσότητα λακτόζης. Συνήθως το γιαούρτι και τα τυριά είναι καλύτερα ανεκτά, καθώς περιέχουν χαμηλότερα ποσά λακτόζης σε σχέση με το γάλα.

Αν λοιπόν εμφανίζετε δυσανεξία στη λακτόζη:
•Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων για να διαπιστώσετε ποια τρόφιμα με λακτόζη σας ενοχλούν περισσότερο.
•Προτιμήστε τα τυριά και το γιαούρτι σε περίπτωση που είναι ανεκτά.
•Δοκιμάστε γάλα ελεύθερο λακτόζης σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το γάλα.
•Αν απέχετε εντελώς από τα γαλακτοκομικά και ανησυχείτε για την πρόσληψη ασβεστίου, τότε εμπλουτίστε τη διατροφή σας με άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr