Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Εγκυμοσύνη ίσον… απόλαυση χωρίς ενοχές

Εγκυμοσύνη ίσον… απόλαυση χωρίς ενοχές

Δεν υπάρχει βιολογική ανάγκη πίσω από τις λιγούρες της εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μια… πελώρια λαχτάρα για σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, επειδή είναι η μόνη περίοδος της ζωής τους, που μπορούν να φάνε «απαγορευμένες» τροφές χωρίς να νιώθουν τύψεις κι ενοχές.

Ερευνητές υποστηρίζουν, ότι δεν υπάρχει τίποτε το «βιολογικό», καμία βιολογική ανάγκη, πίσω από την έντονη επιθυμία μιας εγκύου για… σοκολάτα.

Αντίθετα, όπως αναφέρει η MailOnline σε πρόσφατο δημοσίευμά της, οι γυναίκες πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος της ζωής τους, που το… τσιμπολόγημα είναι «κοινωνικά αποδεκτό» και επομένως… φροντίζουν να το εκμεταλλεύονται!

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν επαρκώς τις λιγούρες, που εμφανίζουν οι εγκυμονούσες, κάτι που αποτέλεσε το θέμα μελέτης μιας ομάδας ερευνητών από το κολέγιο SUNY της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Natalia Orloff, η άποψη ότι οι γυναίκες αποζητούν τη σοκολάτα επειδή έχουν λαχτάρα για κάποια θρεπτικά συστατικά, δε στέκει.

Η ίδια καταρρίπτει ακόμη την άποψη του «μια γυναίκα τρώει για δύο όταν είναι έγκυος», μιας και οι λιγούρες εμφανίζονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, «πολύ πριν αναπτυχθεί αρκετά το έμβρυο, και κατά συνέπεια οι απαιτήσεις του για θρεπτικά συστατικά», αναφέρει η ίδια στη μελέτη.

«Οι λιγούρες για ορισμένα τρόφιμα, είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με όσα θεωρούνται ταυτόχρονα “ελκυστικά” αλλά και “απαγορευμένα. Η σύγχρονη κουλτούρα προωθεί μη ρεαλιστικά ιδεώδη για τη γυναικεία ομορφιά, ενώ την ίδια στιγμή οι γυναίκες έχουν εύκολη πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες από πολύ λιπαρές και παχυντικές τροφές. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η προσπάθεια να αποφύγει κανείς τα τρόφιμα, που προκαλούν αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα, μπορεί να επιφέρουν, παράδοξα, το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα… και να αυξάνουν τον πόθο γι’ αυτά. Αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο εναλλασσόμενης αυτοσυγκράτησης και υπερφαγίας/υπερκατανάλωσης» προσθέτει η ίδια στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr