Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Έχετε πρόβλημα στον βλαισό δάκτυλο;

Έχετε πρόβλημα στον βλαισό δάκτυλο;

Η επιστημονική ονομασία για το «κότσι» είναι βλαισός μεγάλος δάκτυλος, οι ξένοι το ονομάζουν Hallux Valgus. Βλαισός σημαίνει «βλέπει προς τα έξω», π.χ. βλαισά γόνατα.

Η αιτία της δημιουργίας του βλαισού δακτύλου είναι άγνωστη. Σίγουρα έχει επίδραση η κληρονομικότητα, αλλά σχετίζονται και τα ψηλά τακούνια που μεταφέρουν το βάρος στα μετατάρσια.

kotsi1

Ο βλαισός δάκτυλος είναι κυρίως παραμόρφωση που δεν προκαλεί πόνο. Όταν πονάει έχει δημιουργηθεί αρθρίτιδα που ονομάζεται σκληρός δάκτυλος (Hallux Rigitus). Το δάκτυλο αυτό είναι δύσκαμπτο και πονάει στις κινήσεις. Η φύση της πάθησης φαίνεται στην ακτινογραφία (αρθρίτιδα).

Η διόρθωση του βλαισού δακτύλου εξαρτάται από τον βαθμό αλλοίωσης που μετρείται στην ακτινογραφία. Ελέγχεται η γωνία μεταξύ 1ου και 2ου μεταταρσίου, η γωνία απόκλισης του δακτύλου από το μετατάρσιο και εάν το μετατάρσιο καλύπτει η όχι δύο οστάρια (σησαμοειδή) που είναι προσκεκαλημένα στον καμπτήρα τένοντα.

kotsi2

Στα πρώτα στάδια, όταν η παραμόρφωση είναι μικρή, η διόρθωση επιτυγχάνεται συντηρητικά. Με τοπική αναισθησία διορθώνεται η θέση του δακτύλου με «χειρισμό» και συγκρατείται στη νέα διορθωμένη θέση με νυχτερινό νάρθηκα, για διάστημα 1 ½ μηνός.

kotsi3

Όταν η παραμόρφωση προχωρήσει τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία.

Οι χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης βλαισών δακτύλων είναι πολλές. Ονομάζονται οστεοτομίες και έχουν σαν σκοπό τη διόρθωση της γωνίας του 1ου με το 2ο μετατάρσιο.

kotsi4

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη λεπτών εργαλείων και υλικών δίνει τη δυνατότητα χειρουργικής διόρθωσης με πολύ μικρές τομές. Όμως ο χρόνος αποκατάστασης είναι πάντα ίδιος, μέχρι η οστεοτομία να πωρωθεί (κολλήσει) χρειάζεται ειδικό «παπούτσι» για 2 μήνες.

Η πληκτροδακτυλία ή γαμψοδακτυλία είναι παραμόρφωση που συνοδεύει τα κότσια και αφορά το 2ο, το 3ο και σπανιότερα το 4ο ή 5ο μετατάρσιο.

Οφείλεται στην απώλεια καλής σχέσης της άρθρωσης του δακτύλου με το μετατάρσιο (υπεξάρθρημα).

kotsi5

Αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης είναι η δημιουργία επώδυνων τύλων (κάλων) στο πέλμα των ποδιών. Ο τύλος δημιουργείται επειδή πιέζεται υπερβολικά το δέρμα μεταξύ οστού και πατώματος. Η τοπική αφαίρεση των τύλων δεν οδηγεί πουθενά εάν δεν φύγει η αιτία που τους προκαλεί.

Όταν η παραμόρφωση των δακτύλων είναι ελαστική, εξαφανίζεται ο τύλος με χρήση πέλματος σιλικόνης.

Όταν όμως η παραμόρφωση είναι δύσκαμπτη, τότε χρειάζεται μία σειρά από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τους τένοντες και το μετατάρσιο. Οι επεμβάσεις της πληκτροδακτυλίας συνοδεύουν την κύρια επέμβαση για το κότσι.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr