Τρίτη , 28 Σεπτέμβριος 2021
Για ποιο λόγο οι ηλικιωμένοι δεν κοιμούνται πολύ

Για ποιο λόγο οι ηλικιωμένοι δεν κοιμούνται πολύ

Χάνεται ο «διακόπτης» του ύπνου

Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο λιγότερο κοιμάται.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν τις ίδιες ώρες, όπως έκαναν τότε που ήταν νέοι, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στο γεγονός ότι χάνουν το… «διακόπτη» του ύπνου τους!

Ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής του Χάρβαρντ εντόπισαν μια ομάδα κυττάρων στον εγκέφαλο, τα οποία μπλοκάρουν τις συνειδητές σκέψεις, επιτρέποντας στο άτομο να κοιμάται.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτοί οι ανασταλτικοί νευρώνες διαβρώνονται σταδιακά, όσο γερνά κανείς, οδηγώντας σε περισσότερα προβλήματα ύπνου αργότερα στη ζωή.

Οι αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ίδια διαδικασία παρατηρείται σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις διαταραχές ύπνου και στη σύγχυση του χρόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ένας 70άρης κοιμάται, κατά μέσο όρο, μία ώρα λιγότερο κάθε βράδυ σε σχέση με έναν 20άρη» είπε ο καθηγητής Clifford Saper και συνέχισε: «Η απώλεια αυτών των νευρώνων με τη διαδικασία της γήρανσης και εξαιτίας της νόσου του Αλτσχάιμερ, μπορεί να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό λόγο, για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο».

 

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση