Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Γιατί δεν είναι εύκολο να θυμηθούμε ονόματα

Γιατί δεν είναι εύκολο να θυμηθούμε ονόματα

Νιώθετε ότι η μνήμη σας σας εγκαταλείπει ακριβώς τη στιγμή που σας συστήνουν έναν καινούργιο συνάδελφο ή κάποιο νέο μέλος της παρέας; Δεν είστε μόνοι!

Τα ονόματα είναι μια κατηγορία πληροφοριών που ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται τρομερά να συγκρατήσει για έναν απλούστατο λόγο: δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα.

Επιστήμονες που έχουν μελετήσει εκτενώς τις διαδικασίες απομνημόνευσης στον άνθρωπο έχουν διαπιστώσει ότι όσο περισσότερα «μονοπάτια» οδηγούν σε μια συγκεκριμένη ανάμνηση τόσο πιο εύκολο είναι να επαναφέρουμε τη συγκεκριμένη ανάμνηση και αυτό δεν συμβαίνει συνήθως με τα ονόματα. Για παράδειγμα, πληροφορίες που μοιάζουν ασήμαντες, όπως το τι φορέσαμε την περασμένη Τρίτη ή τι καιρό έκανε την περασμένη Πέμπτη, διευκολύνουν τον εγκέφαλό μας να συνδυάσει γεγονότα και πληροφορίες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ημέρα ώστε να τα ανακαλέσει.

Ένα όνομα δεν παρέχει στον εγκέφαλο αρκετές πληροφορίες ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ανάκλησης. Αντιθέτως, είναι πολύ πιο εύκολο να θυμηθούμε τι δουλειά κάνει κάποιος. Για παράδειγμα, εάν μας πει ότι είναι φούρναρης αμέσως δημιουργείται στο μυαλό μας η εικόνα ενός φούρνου ή μιας φρατζόλας ψωμί και οι λεπτομέρειες αυτές διευκολύνουν τη διαδικασία απομνημόνευσης.

Πηγή: onmed.gr