Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Η γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων και του μαστού

Η γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων και του μαστού

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων ή του μαστού στις γυναίκες, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές μελέτες, με την πρώτη, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν ή να αποβιώσουν από καρκίνο του πνεύμονα αν αθλούνται. Τα οφέλη αυξάνονται μάλιστα όσο αυξάνει η σωματική δραστηριότητα. Η προστατευτική επίδραση της άσκησης αφορά και τους καπνιστές όταν είναι σωματικά ενεργοί, συγκριτικά με καπνιστές που κάνουν καθιστική ζωή.

Στην δεύτερη περίπτωση, γάλλοι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού αν κάνουν έντονη σωματική άσκηση. Ωστόσο, το όφελος δεν αφορά εκείνες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη Women’s Health Initiative, που αφορά σχεδόν 162.000 γυναίκες, 50-79 ετών.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε 132.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για να δουν αν τα επίπεδα σωματικής άσκησης είχαν κάποια επίπτωση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα ή θανάτου. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης του δείγματος, καταγράφηκαν 2.200 περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα και 1.400 θάνατοι εξαιτίας της νόσου.

Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο περπατούσαν οι γυναίκες, κάθε εβδομάδα, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να εκδηλώσουν καρκίνου του πνεύμονα ή να πεθάνουν εξαιτίας του.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι η σωματική άσκηση λειτουργούσε προστατευτικά και για τους καπνιστές. Οι γυναίκες που ήταν ενεργές καπνίστριες ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα και να πεθάνουν από τη νόσο, συγκριτικά με τις καπνίστριες που έκαναν καθιστική ζωή.

Φυσικά, τα οφέλη της γυμναστικής ήταν εμφανέστερα στις γυναίκες που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 30, δηλαδή δεν ήταν παχύσαρκες.

Η μελέτη του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Πρόληψης της Γαλλίας, επαναξιολόγησε τα στοιχεία 38 ήδη δημοσιευμένων ερευνών, το διάστημα 1987 – 2014 για συνολικά 4,18 εκατομμύρια γυναίκες και περισσότερες από 116.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικής άσκησης είχαν από 11% έως 20% μειωμένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που είχαν την ελάχιστη σωματική δραστηριοποίηση.

Ωστόσο, οι γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή και ξεκίνησαν να γυμνάζονται έντονα τέσσερις με επτά ώρες την εβδομάδα, είχαν μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού κατά 31%.

Τα οφέλη της γυμναστικής αφορούσαν μόνο γυναίκες που δεν είχαν πάρει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Η συγκεκριμένη αγωγή εξαφάνιζε κάθε προστατευτική επίδραση της άθλησης.

Σχολιάζοντας τις μελέτες η Δρ Τζιότι Πατελ, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας επεσήμανε ότι η γυμναστική μπορεί πράγματι να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αφού μειώνει τον αριθμό των λιποκυττάρων τα οποία παράγουν τα οιστρογόνα που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον καρκίνο του μαστού.

Κατά την ίδια λογική, εξηγείται και το γεγονός ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης εξουδετερώνει τα οφέλη της γυμναστικής, αφού οι γυναίκες αντικαθιστούν τα οιστρογόνα που μειώνονται με την άθληση.

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, η γυμναστική μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το σωματικό βάρος, παράγοντες που έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νόσησης από τη συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας. Επιπλέον, η άθληση βελτιώνει την λειτουργία των πνευμόνων και περιορίζει την εναπόθεση των εισπνεόμενων καρκινογόνων παραγόντων.

Πηγή: onmed.gr