Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η υπνοπαιδεία… λειτουργεί

Η υπνοπαιδεία… λειτουργεί

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες και όταν κοιμόμαστε

Αν σας πάρει ο ύπνος την ώρα του μαθήματος και ο καθηγητής σας πιάσει… στα πράσα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και εξηγήστε του ότι ακόμα και την ώρα που εσείς κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας μαθαίνει.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο εγκέφαλός μας μπορεί να επεξεργάζεται πληροφορίες ακόμα και αν το σώμα μας βρίσκεται στην αγκαλιά του Μορφέα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι ξυπνάμε από τον ήχο του ξυπνητηριού, αλλά όχι από μια εξίσου δυνατή καταιγίδα. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο περιβάλλον του και επεξεργάζεται πληροφορίες ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Current Biology, υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε εργασία μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα, μπορεί και να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ αντίθετα οι ενέργειες που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν θα σταματήσουν μόλις κοιμηθούμε.

Βέβαια, επιπλέον δοκιμές, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα δείξουν ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες των πορισμάτων τους στην ικανότητα μάθησής μας, ενώ κοιμόμαστε.

Πηγή: Vita.gr