Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κατάθλιψη: Η διατροφή που μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο

Νέα έρευνα σε πάνω από 10.000 υγιείς Ισπανούς για μια περίοδο 6 ετών, διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού μοντέλου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί επιστήμονες κατέγραψαν αναλυτικά τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα παρακολουθώντας συγχρόνως τα άτομα αυτά.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την κατανάλωση σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε σύγκριση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, την πρόσληψη αλκοόλ, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, οσπρίων, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.

bigstock Mediterranean Cuisine 1865733

Στα 4,5 έτη παρακολούθησης διέγνωσαν 480 νέες περιπτώσεις κατάθλιψης (156 σε άνδρες και 324 σε γυναίκες). Επιπροσθέτως, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, ακόμα και με κάποιες μικρές παρεκκλίσεις, είχαν μείωση του κινδύνου να παρουσιάσουν κατάθλιψη κατά 30%.

Όπως είπαν οι ειδικοί, η πλούσια σε ελαιόλαδο διατροφή αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο που είναι ο νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει την ψυχική διάθεση.

Οι τροφές που εμπεριέχονται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής βοηθούν στη μείωση:

-της φλεγμονής του οργανισμού

-του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις

-των βλαβών των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες

Παράλληλα βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, βοηθούν στην επούλωση «πληγών» των κυττάρων και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών τάσεων.

Οι επιστήμονες συνιστούν την πρόσληψη τροφών που βασίζονται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται κάποιος, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr