Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Αν λαχταράτε κάτι γλυκό… σκεφτείτε το άλλο σας μισό

Αν λαχταράτε κάτι γλυκό… σκεφτείτε το άλλο σας μισό

Οι ρομαντικές σκέψεις αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μια λαχτάρα για κάτι γλυκό, αφήστε κάτω το πακέτο με τα μπισκότα και… σκεφτείτε το άλλο σας μισό!

Ψυχολόγοι βρήκαν, ότι οι παύσεις… αναλογισμού του συντρόφου μας προσφέρουν μια ώθηση ενέργειας στον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τη MailOnline, οι ερευνητές πήραν δείγματα από 183 συμμετέχοντες πριν και αφότου έκαναν ρομαντικές σκέψεις για το/τη σύντροφό τους και παρατήρησαν ότι υπήρξε μια άνοδος στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στη διάθεση των εθελοντών, για μικρό χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σκεφτούν κάποιο φίλο τους ή την πρωινή τους ρουτίνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημειώθηκε πτώση στα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό τους, ενώ δεν υπήρξε καμία θετική μεταβολή της διάθεσής τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Sarah Stanton, από το πανεπιστήμιο Western Ontario στον Καναδά ανέφερε ότι οι «γλυκές» σκέψεις για το σύντροφό μας μάς προκαλούν «θετικό στρες».

Αυτό το «καλό» στρες (γνωστό ως eustress -στρες της ευφορίας) είναι διαφορετικό από το «κακό» στρες (distress -αγωνία, απελπισία, θλίψη) που αισθανόμαστε, όταν για παράδειγμα ανησυχούμε για μια προθεσμία στη δουλειά μας που δεν προλαβαίνουμε.

«Η αγάπη προσδίδει μια ώθηση… τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική» ανέφερε η ίδια και εξήγησε, ότι ο οργανισμός μας «στρεσάρεται» με θετικό τρόπο, όταν σκεφτόμαστε το άλλο μας μισό.

«Αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης του στρες –κορτιζόλη- ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες σκέφτονται αρκετά συχνά τη σχέση τους γενικότερα. Επιπλέον, η κορτιζόλη ενεργοποιεί την παραγωγή κι απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα. Ακόμη, μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση αδρεναλίνης, ουσία που επίσης συμβάλλει στην απελευθέρωση γλυκόζης».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychophysiology.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr