Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Με ποια διατροφή θα προστατέψετε την όρασή σας

Με ποια διατροφή θα προστατέψετε την όρασή σας

Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και για τη διαφύλαξη της γενικής υγείας του οργανισμού και κατά συνέπεια της υγείας των ματιών.

Τα μάτια επηρεάζονται από μια σειρά εκφυλιστικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μάλιστα, η τελευταία πάθηση αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται πως τα ποσοστά της θα αυξηθούν έως και κατά 50%.

«Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την όραση σημαντική, λίγοι είναι αυτοί που λαμβάνουν αποτελεσματικά, πρακτικά μέτρα για να διατηρούν την υγεία των ματιών τους. Οι άνθρωποι δε γνωρίζουν, ή δεν κατανοούν πλήρως, πόσοι πολλοί παράγοντες, όπως το χρώμα των ματιών, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών» εξήγησε στη Daily Mail η Christine Purslow από το πανεπιστήμιο του Πλύμουθ. «Είναι επιτακτικό, στην εποχή που ζούμε, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για την υγεία των ματιών μας και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενειών, για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σημαντικά όργανα θα παραμείνουν σε άριστη υγεία για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια» πρόσθεσε η ίδια.

Τροφές που ενισχύουν την υγεία των ματιών

Αντιοξειδωτικά
Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία –ιδιαίτερα οι βιταμίνες C και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο χαλκός- είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη ή/και την καθυστέρηση της εμφάνισης παθήσεων των ματιών, που σχετίζονται με την ηλικία, ως αποτέλεσμα της δράσης των ελευθέρων ριζών και της καταστροφής των κυττάρων.
Θα τα βρείτε σε φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψάρια και θαλασσινά, άπαχο κόκκινο κρέας και ξηρούς καρπούς.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Μια σειρά από έρευνες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν έχουν δείξει, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένα από τα βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη δομή και λειτουργία των αισθητηριακού αμφιβληστροειδούς.
Θα τα βρείτε σε ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός, φρέσκο φιλέτο τόνου, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αν δεν τρώτε ψάρια μπορείτε να στραφείτε στους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια και το λιναρόσπορο.

Καροτενοειδή
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι χρωστικές που υπάρχουν στην ωχρά κηλίδα. Θεωρείται ότι προσφέρουν προστασία στα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες και το επιβλαβές μπλε φως. Μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική τους επίδραση στην επιβράδυνση της εξέλιξης ορισμένων παθήσεων σχετίζονται με την ηλικία.
Περιέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα λαχανικά, όπως το κέιλ ,το σπανάκι, το μπρόκολο και ο αρακάς και τα φρούτα.

Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που περιέχεται στα σταφύλια και τα φιστίκια, έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών.
Πηγές τροφίμων: Φιστίκια, διάφορα είδη μούρων και κόκκινο κρασί.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr