Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Μεταβολισμός: 6 τρόποι για να διατηρήσεις το ρυθμό του καθώς μεγαλώνεις

Μεταβολισμός: 6 τρόποι για να διατηρήσεις το ρυθμό του καθώς μεγαλώνεις

Είναι γεγονός ότι με την πάροδο των χρόνων ο ρυθμός του μεταβολισμού πέφτει με αποτέλεσμα αν δεν προσέχετε τη διατροφή σας όχι μόνο να βάζετε κιλά, αλλά και να δυσκολεύεστε περισσότερο να τα χάσετε.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε τον μεταβολισμό και να κρατήσετε το σώμα σας σε καλή φόρμα.

AdTech Ad

Μην παραλείπετε το πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη διατροφή. Προσπαθήστε να παίρνετε πάντα πρωινό, ιδανικά μέσα σε 30 λεπτά αφού ξυπνήσετε, καθώς έτσι θα δώσετε ενέργεια στο σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά όλη την ημέρα. Αν περιμένετε να φάτε πρωινό, αφού πεινάσετε, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο μεταβολισμός σας έχει ήδη επιβραδυνθεί. Όταν είστε πεινασμένοι το σώμα σταματά να καίει θερμίδες, και αυτό είναι ένα μήνυμα ότι ο μεταβολισμός σας έχει επιβραδυνθεί δραματικά προς τα κάτω.

Γυμναστική με βάρη το πρωί

Η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Ειδικά η προπόνηση με βάρη βοηθά στο χτίσιμο μυών και συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού και της καύσης λίπους. Όταν μάλιστα γίνεται το πρωί, ο μεταβολισμός σας θα λειτουργεί με υψηλότερους ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες έχουν σημαντική επίδραση στον μεταβολισμό. Οι ερευνητές ζήτησαν από 16 υγιείς ενήλικες να ακολουθήσουν μια διατροφή με πολλές θερμίδες για οκτώ εβδομάδες. Κάποιοι από αυτούς ακολούθησαν δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες, κάποιοι με μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών και κάποια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όλοι είχαν πάρει το ίδιο βάρος, αλλά εκείνοι που ακολούθησαν την πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή αποθήκευσαν το 45% των θερμίδων σε μυϊκή μάζα, ενώ εκείνοι που πήραν λίγες πρωτεΐνες, αποθήκευσαν το 95% των θερμίδων σε λίπος.

bigstock Healthy senior couple over fre 84881585

Πίνετε άφθονο νερό

Τα κύτταρα χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν, γι’ αυτό και το νερό ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Έρευνα του πανεπιστημίου της Γιούτα έδειξε ότι ένας αφυδατωμένος οργανισμός καίει 2% λιγότερες θερμίδες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι έπιναν 8 έως 12 ποτήρια νερό την ημέρα είχαν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό από εκείνους που έπιναν μόνο 4 ποτήρια.

Μην παραλείπετε γεύματα

Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, θεωρούν ότι η παράλειψη γευμάτων μπορεί να τους βοηθήσει, αφού έτσι θα περιορίσουν τις θερμίδες. Πρόκειται για λανθασμένη αντίληψη, αφού όταν το σώμα πεινάει, σταματάει να καίει θερμίδες, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Στις περισσότερες γυναίκες, αυτό συμβαίνει όταν η πρόσληψη θερμίδων πέφτει κάτω τις 1.200 την ημέρα.

Κάνετε διαλογισμό

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τη συμβολή του διαλογισμού στη βελτιστοποίηση της συνολικής υγείας, του μεταβολισμού συμπεριλαμβανομένου. Καθώς μεγαλώνουμε, το φορτίο του άγχους γίνεται όλο και μεγαλύτερο, γεγονός που επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους και έχει αποδειχθεί ότι έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο σε πολλές λειτουργίες, από τον μεταβολισμό και τις διατροφικές μας συνήθειες μέχρι τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και την υγεία της καρδιάς.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr