Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το μυστικό της μακροζωίας των δύο φύλων

Το μυστικό της μακροζωίας των δύο φύλων

Ύπνος για τους άντρες, βιταμίνη B6 και λαχανικά για τις γυναίκες

Οι άντρες που θέλουν να σιγουρέψουν ότι θα ζήσουν χρόνια… πολλά, θα πρέπει να φροντίσουν και να κοιμούνται αρκετά.

Από την άλλη οι γυναίκες που αναζητούν το μυστικό της μακροζωίας, θα πρέπει να το αναζητήσουν σε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και βιταμίνη Β6.

Η βιταμίνη Β6 υπάρχει σε τροφές όπως το κρέας, οι μπανάνες, τα καρύδια, το σκόρδο και τα φιστίκια Αιγίνης. Μεταξύ άλλων, επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει ενέργεια που προσλαμβάνει από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, η οποία μελέτησε το κατά πόσο η διατροφή έπαιζε ρόλο στην ποιότητα του ύπνου και τη θνησιμότητα στους ηλικιωμένους (άντρες και γυναίκες).

Ο επίτιμος καθηγητής Mark Wahlqvist, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ανέφερε ότι ο ύπνος έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στη θνησιμότητα των ανδρών, σε σχέση με των γυναικών.

«Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας καθώς επίσης και με την παχυσαρκία, την εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών ασθενειών και στεφανιαίας νόσου. Διαπιστώσαμε ότι η κακή ποιότητα ύπνου, σχετιζόταν και για τα δύο φύλα με την μειωμένη όρεξη και κακή αντίληψη για την υγεία» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη μια σημαντική σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον ύπνο, ειδικά στις γυναίκες.

«Στις γυναίκες, ο καλός ύπνος παρέχει πλεονέκτημα επιβίωσης μόνο αν ακολουθούν ένα πλούσιο διατροφικό πρόγραμμα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ίδια μελέτη βρήκε ακόμη ότι οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κοιμούνται χειρότερα από τους άντρες.
Όσες δεν έκαναν καλό ύπνο, εμφάνιζαν και χαμηλά επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Β6 από τα τρόφιμα, συγκριτικά με όσες ανέφεραν ότι κοιμούνταν σχετικά καλά, ή καλά. Οι δε προτελευταίες είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης σιδήρου σε σχέση με τις τελευταίες.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις… προοπτικές τους, ακολουθώντας ένα πλούσιο και ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1865 ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες από την Ταϊβάν.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr