Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο κίνδυνος Πάρκινσον φαίνεται στα δόντια!

Ο κίνδυνος Πάρκινσον φαίνεται στα δόντια!

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έφτασαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καθώς διαπίστωσαν ότι τα δόντια μπορούν να αποτελέσουν δείκτη για τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον και άλλων συναφών νευροεκφυλιστικών παθήσεων στο μέλλον.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Reviews Neurology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκθεση στο σίδηρο στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση νευροεκφυλιστικών παθήσεων στο μέλλον και τα δόντια μπορούν ενδεχομένως να παράσχουν τα απαραίτητα τεκμήρια για τα επίπεδα της έκθεσης αυτής.

«Τα δόντια μάς είναι εξαιρετικά χρήσιμα όσον αφορά την έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και κατά την παιδική ηλικία. Παρέχουν μια χρονολογική καταγραφή της έκθεσης λόγω της μικροχημικής τους σύστασης», δηλώνει ο ερευνητής Δρ Manish Arora.

«Η ανάλυση που κάναμε σχετικά με τα αποθέματα σιδήρου στα δόντια ως μέθοδος αναδρομικού καθορισμού της έκθεσης είναι μία από τις πιθανές εφαρμογές. Πιστεύουμε ότι τα δόντια μπορούν ίσως να αποτελέσουν μέσο επίβλεψης των συνεπειών της ρύπανσης στην παγκόσμια υγεία παγκοσμίως», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Οι ερευνητές εστίασαν στην πιθανή επίδραση της υπερβολικής πρόσληψης σιδήρου καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των νευροεκφυλιστικών παθήσεων και της μη φυσιολογικής επεξεργασίας του μετάλλου από τον οργανισμό.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr