Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέντε «ψυχοσωματικά συμπτώματα» της κακής διατροφής

Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας, την ικανότητα συγκέντρωσης, τη διάθεσή μας και γενικότερα κάθε πτυχή της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να κόψετε τον καφέ, ίσως εκδηλώνατε για κάποιο διάστημα πονοκεφάλους, ή αν μειώσατε για μερικές ημέρες δραστικά τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνετε, θα παρατηρήσατε πιθανώς απότομη πτώση στα επίπεδα της ενέργειάς σας μέσα στην ημέρα.

Οι «παρενέργειες» από μια δραστική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι συχνό φαινόμενο και με τον καιρό εξασθενούν. Άλλοτε πάλι, οι κακές συνήθειές μας μπορεί να είναι η αιτία που εκδηλώνονται ενοχλήσεις.

Ανθυγιεινές τροφές, χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών οδηγούν συχνά σε ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε.

bigstock Food Fight 78270239

Δείτε πέντε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν ενδέχεται να οφείλονται στις κακές διατροφικές σας συνήθειες.

1. Νιώθετε συνεχώς εξάντληση

Πιθανή αιτία: έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για να διατηρήσουμε υψηλά τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα, καθώς συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα. Εάν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό είναι χαμηλά, ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν αποτελεσματικά το οξυγόνο. Γι’ αυτό άλλωστε ένα από τα βασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η επίμονη κόπωση.

2. Δεν έχετε σταθερή διάθεση

Πιθανή αιτία: χαμηλή πρόσληψη θερμίδων

Για να παραμείνουν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας και σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όλη μέρα, δύο παράμετροι που επηρεάζουν άμεσα τη σωματική υγεία αλλά και τη διάθεση, πρέπει ο οργανισμός να έχει συνεχή παροχή ενέργειας, δηλαδή θερμίδες. Ειδικά εάν γυμνάζεστε συστηματικά, δεν πρέπει να αφήνετε τον οργανισμό σας να εξαντλείται θερμιδικά, αλλά τα γεύματά σας πρέπει να είναι συχνά, αρκετά πλούσια και θρεπτικά.

3. Σας ταλαιπωρεί συχνά η δυσκοιλιότητα

Πιθανή αιτία: χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών

Η έλλειψη φυτικών ινών είναι η συνηθέστερη αιτία της δυσκοιλιότητας. Από την άλλη, η αύξηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης και οσπρίων είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες προωθούν την απομάκρυνση των περιττών υπολειμμάτων από το γαστρεντερικό σωλήνα, επομένως η έλλειψή τους οδηγεί στη δυσκοιλιότητα και τις ενοχλήσεις που αυτή συνεπάγεται, όπως το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά και τα αέρια.

4. Νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη

Πιθανή αιτία: έλλειψη υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες έχουν «δαιμονοποιηθεί» εδώ και πολλά χρόνια, καθώς θεωρούνται βασικοί υπαίτιοι για την αύξηση του βάρους. Φυσικά και πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση «κακών» υδατανθράκων, όπως αυτοί που υπάρχουν σε έτοιμα αρτοσκευάσματα, πατατάκια, γλυκά και λευκά ζυμαρικά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητοι στη διατροφή μας. Η πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας αλλά και με τη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει άμεσα τη διάθεση.

5. Χάνετε επικίνδυνα πολλές τρίχες

Πιθανή αιτία: έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών

Συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο, το σελήνιο και ο χαλκός επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία και την όψη των μαλλιών. Εάν υποψιάζεστε ότι οι διατροφικές ελλείψεις ευθύνονται για την τριχόπτωση, ξεκινήστε ενσωματώνοντας στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι πλούσια σε κάθε στοιχείο απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Όσο για τις πρωτεΐνες, καλές πηγές είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι, ενώ σίδηρο μπορείτε να πάρετε από τροφές όπως τα όσπρια και το σπανάκι.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr