Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πέντε τρόποι για να μη βάλετε κιλά λόγω στρες

Πέντε τρόποι για να μη βάλετε κιλά λόγω στρες

Πώς θα «νικήσετε» τον πεσμένο μεταβολισμό σας

Οι ειδικοί το επισημαίνουν κάθε φορά. Το στρες δεν κάνει καλό στην υγεία. Προκαλεί από πονοκεφάλους, μυϊκή ένταση, πεπτικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και σύμφωνα με μία νέα έρευνα μπορεί να διαταράξει και το μεταβολισμό.

Το στρες έχει συνδεθεί με την πρόσληψη βάρους, καθώς τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης αυξάνουν την όρεξη και τη λαχτάρα για junk food.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο βρήκαν μάλιστα, ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό στο να «καίει» λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά.

Όσο απογοητευτικό κι αν ακούγεται όμως αυτό -καθώς δύσκολα στις μέρες μας μπορεί να βρει κανείς κάποιον άνθρωπο που δεν υποφέρει από κάποιο βαθμό στρες- υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αντισταθμίσει τις επιδράσεις του στρες σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσληψη βάρους.

1. Επιλέξτε έξυπνα τα λιπαρά που καταναλώνετε 

Αν εξαιτίας του στρες ο οργανισμός «καίει» λιγότερο λίπος (ή το αποθηκεύει πιο εύκολα), το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε τα λιπαρά που καταναλώνετε να ανήκουν τουλάχιστον στην κατηγορία των «υγιεινών λιπαρών».

2. Ρυθμίστε την ποσότητα του γεύματός σας 

Αν υπάρχουν έστω και λίγες πιθανότητες να κάψετε λιγότερες θερμίδες εξαιτίας του στρες, τότε μπορείτε να δράσετε προληπτικά, ρυθμίζοντας ανάλογα την ποσότητα των γευμάτων σας.

3. Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό

Ένα από τα πιο γνωστά τρόφιμα, που προκαλούν ενίσχυση της λειτουργίας του μεταβολισμού είναι οι καυτερές πιπεριές. Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Purdue, οι συμμετέχοντες που ενέταξαν τις καυτερές πιπεριές στη διατροφή τους για διάστημα έξι εβδομάδων έκαψαν περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Ακόμη, έχει αποδειχτεί ότι οι καυτερές πιπεριές ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

4. Μην ξεχνάτε να παίρνετε ανάσες πριν από το φαγητό σας

Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ήρεμη και ελεγχόμενη αναπνοή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Πριν από κάθε γεύμα φροντίστε να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να καθίσετε άνετα στην καρέκλα σας και να αφοσιωθείτε στην αναπνοή σας. Εισπνέετε αργά και βαθιά από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα. Θα εκπλαγείτε από το πόσο σύντομα η τεχνική αυτή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και θα αποβάλλει την ένταση από τους μύες σας.

5. Κάντε έναν περίπατο μετά το φαγητό

Μετά το φαγητό, όποτε μπορείτε, προσπαθήστε να πηγαίνετε για ένα 15λεπτο περίπατο. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο George Washington βρήκαν ότι με τον τρόπο αυτό ρυθμίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέχρι και τρεις ώρες μετά το γεύμα.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση