Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024
Ποιες τροφές φέρνουν αϋπνία και ποιες χαρίζουν ποιοτικό ύπνο

Ποιες τροφές φέρνουν αϋπνία και ποιες χαρίζουν ποιοτικό ύπνο

Εάν τα βράδια στριφογυρνάτε ασταμάτητα στο κρεβάτι και σας έχει λείψει ο ποιοτικός ύπνος, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένες τροφές συνδέονται με τις συχνές αϋπνίες, ενώ άλλες συμβάλλουν στη χαλάρωση ώστε να απολαύσουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

bigstock Insomnia 112191722

Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη διαταράσσουν τον ύπνο και σχετίζονται με τις επίμονες λιγούρες την επόμενη ημέρα. Αντιθέτως, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες φαίνεται να είναι το «κλειδί» για καλύτερο ύπνο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ διαπίστωσαν, έπειτα από σχετική δοκιμή, ότι η κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με πιο «ελαφρύ» ύπνο και περισσότερες διακοπές στον κύκλο του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine έρχεται να υπογραμμίσει για ακόμη μία φορά το σημαντικότατο ρόλο που παίζει η διατροφή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, εν προκειμένω στον ύπνο.

«Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Marie-Pierre St-Onge. «Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο όμως ήταν ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών ακόμη και για μία μόνο ημέρα φάνηκε να επηρεάζει βασικές παραμέτρους του ύπνου», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Καλό είναι λοιπόν το βράδυ να αποφεύγουμε τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά και να επιλέγουμε μια σαλάτα σε συνδυασμό με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης, καθώς τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν ιδανικές πηγές φυτικών ινών.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr