Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ποια είναι η ιδανική γυμναστική για γερά οστά

Ποια είναι η ιδανική γυμναστική για γερά οστά

Κολύμβηση, τρέξιμο ή ποδηλασία; Ποια από τις τρεις μορφές γυμναστικής είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία των οστών;

Ερευνητές από το Ορθοπαιδικό Ινστιτούτο Galeazzi του Μιλάνου εξέτασαν πώς επιδρούν διάφορες μορφές σωματικής άσκησης στη σκελετική υγεία και ποια από αυτές προλαμβάνει στο μεγαλύτερο βαθμό την εκφύλιση των οστών.

AdTech Ad

bigstock Concept or conceptual strong h 78457010

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 12 δρομείς υπερμαραθωνίου και ομάδα ελέγχου 12 ατόμων ίδιας ηλικίας που έκαναν άλλα είδη ήπιας έως μέτριας σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε δύο πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, την οστεοκαλσίνη και την P1NP. Τα επίπεδα αυτών των δύο πρωτεϊνών στο αίμα αποτελούν δείκτη για την αξιολόγηση της υγείας των οστών.

Στην ομάδα των δρομέων, τα επίπεδα οστεοκαλσίνης και P1NP ήταν χαμηλά, κάτι που υποδεικνύει το σώμα τους κατεύθυνε τους απαραίτητους πόρους όχι στην ανάπτυξη των οστών αλλά για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια. Ωστόσο, μετά τον υπερμαραθώνιο οι δρομείς παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα οστεοκαλσίνης και P1NP σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, σε βαθμό που υπεραναπλήρωνε για την πτώση που παρατηρήθηκε κατά τη σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τρέξιμο, σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης όπως η κολύμβηση και η ποδηλασία, είναι πιο ωφέλιμο για τα οστά, λόγω του βάρους που ασκείται στο σκελετό κατά την προπόνηση. Τα οφέλη του τρεξίματος είναι πιθανώς μεγαλύτερα για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής Ενδοκρινολογίας, η οποία έλαβε χώρα στο Μόναχο.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr