Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τα οφέλη των βιταμινών για την υγεία

Τα οφέλη των βιταμινών για την υγεία

«Ασπίδα» κατά των ασθενειών, των καρδιακών παθήσεων και των διαταραχών

Τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να πάρει κανείς από τις βιταμίνες περιλαμβάνουν κυρίως την ικανότητά τους για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οφθαλμικές διαταραχές, και διαταραχές του δέρματος.

Οι περισσότερες βιταμίνες διευκολύνουν επίσης πολλούς από τους μηχανισμούς του σώματος για να εκτελέσει λειτουργίες που δεν εκτελούνται με οποιαδήποτε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι βιταμίνες μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους. Οι περισσότερες κοινές βιταμίνες αποκτώνται μέσω των τροφίμων που τρώμε, αλλά ανάλογα με τις πολιτιστικές παραδόσεις σας ή την κουζίνα που προτιμάτε, είναι δυνατόν να είναι χαμηλή η φυσική πρόσληψη κάποιας βιταμίνης.

Ως εκ τούτου, η βιομηχανία υγιεινής διατροφής έχει δημιουργήσει τα πολύ γνωστά συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες στο σώμα σας. Ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που συχνά θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές για τη βελτίωση της συνολικής ισορροπίας του σώματός σας, ειδικά αν έχετε μια δουλειά ή έναν τρόπο ζωής που σας αναγκάζει συχνά να παραλείπετε γεύματα, να τρώνε σε περίεργες ώρες, ή να τρώτε το ίδιο φαγητό πολύ συχνά.

Η βιταμίνη Α ή ρετινόλη είναι χρήσιμη στη θεραπεία διαταραχών του οφθαλμού, της ακμής, δερματικών διαταραχών, και λοιμώξεων, καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των πληγών. Είναι επίσης καλή στην πρόληψη της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, καθώς και ως καροτενοειδές, βοηθά επίσης στο να βελτιωθεί η υγεία των μαλλιών σας.

Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη μπορεί να αποτρέψει, καρδιακές παθήσεις και δυσπεψία, ενώ ενισχύει το μεταβολισμό του σώματος, την κυκλοφορία του αίματος, και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βιταμίνες όπως η Β1, καθώς και η Β2 και Β3, θεωρούνται άκρως απαραίτητες για ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται έξτρα διατροφή ή για εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άνοιας ή Alzheimer.

Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη βοηθά στη θεραπεία του καταρράκτη, παθήσεων του δέρματος, και αυτήν της αναιμίας, βελτιώνοντας παράλληλα τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος, και το νευρικό σύστημα.

Η βιταμίνη Β3 ή νιασίνη μπορεί να μειώσει την αδυναμία, τη δυσπεψία, διαταραχές του δέρματος, ημικρανίες, καρδιακές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, τον διαβήτης, και τη διάρροια.

Η βιταμίνη Β5 ή Παντοθενικό Οξύ μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος, την αρθρίτιδα, διάφορες λοιμώξεις, διαταραχές του δέρματος, το γκριζάρισμα των μαλλιών, καθώς και από την υψηλή χοληστερόλη.

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξαμίνη είναι χρήσιμη στη θεραπεία του διαβήτη, σπασμών, υπερβολικής αιμορραγίας εμμήνου ρύσης, άγχους, αϋπνίας, πρωινής αδιαθεσίας. Επίσης, σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο σώμα.

Η βιταμίνη Β7 ή βιοτίνη μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις του δέρματος, να βελτιώσει το μεταβολισμό του σώματος, και να ενισχύσει την υγεία των μαλλιών.

Η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ είναι πολύ ισχυρή, δρα κατά της αναιμίας, της δυσπεψίας, της μη φυσιολογικής ανάπτυξης του εγκεφάλου, των διαταραχών του δέρματος, και την ουρική αρθρίτιδα, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι συμβάλει στην αύξηση του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κυρίως συνδέεται με ανωμαλίες του νευρικού συστήματος, και πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες μελέτες σε σχέση με την αναστολή των επιπέδων ομοκυστεΐνης και επομένως την προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου.

Η βιταμίνη Β12 ή Κυανοκοβαλαμίνη, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και τις παρενέργειες της αναιμίας, του καπνίσματος, της εγκυμοσύνη, ηπατικών διαταραχών, νεφρικών διαταραχών, και έλκων στο στόμα. Όταν συνδυάζεται με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέως, η Β12 είναι η αρμόδια για την υπεράσπιση απέναντι σε διάφορες καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ χρησιμεύει στη θεραπεία διαφόρων διαταραχών του οφθαλμού, του καρκίνου, του σκορβούτου, του κοινού κρυολογήματος, διάφορων λοιμώξεων, του διαβήτη, του άγχους, της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των νεφρικών διαταραχών, της εσωτερικής αιμορραγίας, διάφορων φλεγμονών, και της δηλητηρίαση από μόλυβδο, ενώ επίσης, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τα τελευταία έτη, η βιταμίνη έχει επίσης συσχετιστεί με την πρόληψη της γνωστικής παρακμής και της αγγειακής εγκεφαλικής νόσου. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά και βασικά αντιοξειδωτικά που έχουμε στο σώμα μας.

Η βιταμίνη D αντιμετωπίζει, την αρθρίτιδα, την τερηδόνα, και τον διαβήτη. Είναι επίσης πολύ ευεργετική για την επισκευή των οστών, την ανοσία, και την αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και είναι θετικά συνδεδεμένη με την πρόληψη μιας ποικιλίας διαφορετικών ειδών καρκίνου και σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ασθενείς που ήδη υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Η βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη χρησιμοποιείται συχνά για τις ιδιότητες αντι-γήρανσης που την χαρακτηρίζουν. Είναι ένας τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του δέρματος σας, και να αυξήσετε την προστασία από καρδιακές παθήσεις, στειρότητα, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, εμμηνόπαυση, επώδυνη εμμήνο ρύση και οφθαλμικές διαταραχές, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η βιταμίνη Κ είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη για την πρόληψη της εσωτερικής αιμορραγίας, την απόφραξη των χοληφόρων, την οστεοπόρωση, την υπερβολική έμμηνο ροή, και τωνπόνων της περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να βελτιώνει την πήξη του αίματος. Είναι, επίσης, συνδεδεμένη με τον μεταβολισμό των οστών και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Πηγή: newsbeast.gr