Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τα ολιγοθερμιδικά αναψυκτικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους περισσότερο από το νερό

Τα ολιγοθερμιδικά αναψυκτικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους περισσότερο από το νερό

Νέα, συγκριτική επιστημονική μελέτη από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Bristol στην Αγγλία καταδεικνύει ότι τα αναψυκτικά χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων μπορούν να βοηθήσουν όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν.

Και αυτό, γιατί η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων τους οδηγεί σε μικρότερη θερμιδική πρόσληψη, και άρα απώλεια βάρους, λόγω καλύτερης διαχείρισης του ενεργειακού ισοζυγίου – δηλαδή της ισορροπίας μεταξύ εισερχόμενων (από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών) και εξερχόμενων (από τη λειτουργία του οργανισμού και τη σωματική άσκηση) θερμίδων.

Τα αναψυκτικά light δεν αυξάνουν την όρεξη

Το κλειδί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Καθηγητή Βιολογικής Ψυχολογίας Peter Rogers, είναι πως τα light μη αλκοολούχα ποτά προσφέρουν στους καταναλωτές ευχαρίστηση δίχως θερμίδες, και δίχως να επηρεάζουν την όρεξή τους. Αυτό προέκυψε από τη συγκριτική μελέτη περισσότερων από 250 ερευνών διαφορετικών ειδών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων, τα αποτελέσματα της οποίας ο καθηγητής Rogers και η ομάδα του δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό International Journal of Obesity (Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό για την Παχυσαρκία) στις αρχές Νοεμβρίου.

Πιο αποτελεσματικά από το νερό στη διαδικασία αδυνατίσματος

Eξάλλου, σεβαστή μερίδα του επιστημονικού υλικού, και ιδίως οι λεγόμενες μελέτες παρέμβασης, κατέδειξαν ότι η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών είναι αποτελεσματικότερη ακόμη και από το νερό για την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές αποδίδουν το συμπέρασμα αυτό στο γεγονός ότι η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν είναι πιο ευχάριστη από την κατανάλωση νερού, γεγονός που τους βοηθά να μειώσουν την ενεργειακή τους πρόσληψη – διαδικασία απαραίτητη για όσους επιθυμούν να μειώσουν ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr