Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Tα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με την καρδιακή υγεία

Tα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με την καρδιακή υγεία

Τι αναφέρει μια έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ

Το ότι η διατροφή και η κατάσταση της υγείας μας συνδέονται το γνωρίζουμε.

Μια νέα έρευνα ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, αναφέρεται σε ένα λόγο που ενδεχομένως να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ!

Όταν το φαγητό πηγαίνει στο στομάχι, αρχίζει η «δουλειά» για τα βακτήρια του εντέρου. Όταν αυτά τα βακτήρια «χωνέψουν» την καρνιτίνη –που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρέας- και τη χολίνη –που υπάρχει σε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα- παράγεται ένας μεταβολίτης, ο οποίος ονομάζεται trimethylamine N-oxide (ή πιο απλά, TMAO).

Τα «νέα» αυτά δεν είναι καλά για την καρδιά, καθώς όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα time.com, προηγούμενες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο μεταβολίτης αυτός βοηθά στη μεταφορά της χοληστερόλης στις αρτηρίες, όπου σχηματίζει επικίνδυνες πλάκες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον Stanley Hazen, πρόεδρο του Τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner στο Κλίβελαντ, τα επίπεδα του TMAO μπορούν να «προβλέψουν» τα ποσοστά θνησιμότητας. Όσο μεγαλύτερα είναι αυτά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr