Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Θεραπεία» του διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 8 εβδομάδες

«Θεραπεία» του διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 8 εβδομάδες

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη καταγράφουν Βρετανοί ερευνητές, δίνοντας ελπίδες για οριστική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και μάλιστα με φυσικό τρόπο.

Ακόμη και άτομα που ταλαιπωρούνταν από το διαβήτη επί μία δεκαετία παρουσίασαν πλήρη ύφεση και αποκατάσταση της διαδικασίας παραγωγής ινσουλίνης.

AdTech Ad

bigstock medicine diabetes glycemia 104862050

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Diabetes Care, το θεραπευτικό «όπλο» ενάντια στο διαβήτη δεν είναι άλλο από την αυστηρή δίαιτα και την επακόλουθη απώλεια βάρους. Μια δίαιτα-εξπρές διάρκειας μόλις 8 εβδομάδων οδήγησε σε ύφεση της πάθησης σε σημαντικό αριθμό ασθενών. Μάλιστα, ο διαβήτης παρέμεινε σε ύφεση ακόμη και έξι μήνες μετά τη διακοπή της δίαιτας.

Ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός σταματά να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης προς ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) ή όταν τα κύτταρα σταματούν να αντιδρούν στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη). Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται στενά με την παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα πίστευαν ότι άπαξ και εκδηλωθεί ο διαβήτης δεν υπάρχει γυρισμός. Ωστόσο, όλο και περισσότερα είναι τα επιστημονικά τεκμήρια που υποδεικνύουν ότι η δραστική απώλεια βάρους μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αποκαθιστώντας την παραγωγή ινσουλίνης και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής έγκειται στην πεποίθηση ότι η απομάκρυνση του συσσωρευμένου λίπους από το πάγκρεας επιτρέπει στον οργανισμό να αποκαταστήσει την παραγωγή ινσουλίνης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, οι διαβητικοί που κατανάλωναν μόλις 700 θερμίδες ημερησίως (προερχόμενες από τρία διαιτητικά ροφήματα και μερικά λαχανικά) έχασαν κατά μέσο όρο 14 κιλά σε διάστημα 8 εβδομάδων. Από το σύνολο των 30 συμμετεχόντων, οι 12 παρουσίασαν ύφεση του διαβήτη.

bigstock Glucose Meter With Medical Ste 101850053

Σταδιακά, οι συμμετέχοντες αύξησαν τον αριθμό των θερμίδων ώστε να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, αν και το σύνολο των θερμίδων παρέμεινε και πάλι χαμηλότερο (κατά ένα τρίτο) σε σύγκριση με τις θερμίδες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες πριν το ξεκίνημα της δοκιμής.

Σύμφωνα με την επανεξέταση που διενεργήθηκε έξι μήνες μετά τη διακοπή της δίαιτας, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ξαναπήρε τα κιλά που είχε χάσει και επίσης κανένας από τους συμμετέχοντες που «θεραπεύτηκαν» δεν παρουσίασε νέα έξαρση του διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική έκβαση παρατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες συνέχισαν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ακόμη και μετά την απώλεια των κιλών. Ωστόσο, το βάρος που έχασαν ήταν αρκετό ώστε να απομακρυνθεί λίπος από το συκώτι και να αποκατασταθεί η παραγωγή ινσουλίνης.

«Ο διαβήτης τύπου 2 εκλαμβάνεται πλέον ως μεταβολικό σύνδρομο πιθανώς αναστρέψιμο μέσω της σημαντικής απώλειας βάρους», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν ήδη νέα, μεγαλύτερη δοκιμή σε 280 διαβητικούς ώστε να προσπαθήσουν να αναπαραγάγουν τα αποτελέσματα και να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους. Στόχος της νέας δοκιμής, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα το 2018, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η αυστηρή δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε «θεραπεία» του διαβήτη σε όλους τους ασθενείς ή εάν ανταποκρίνονται μόνο ορισμένοι ασθενείς στη συγκεκριμένη μέθοδο παρέμβασης.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr