Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το αλκοόλ δεν μας βοηθά να έχουμε ποιοτικό ύπνο

Το αλκοόλ δεν μας βοηθά να έχουμε ποιοτικό ύπνο

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο ερεθίζει τον εγκέφαλο βλάπτοντας έτσι την ξεκούρασή μας. Ένα ποτηράκι πριν τον ύπνο; Κακή ιδέα!

Μια αυστραλιανή έρευνα σε 24 νέους (18-21 ετών) που παρακολουθούνταν για 30 μέρες έδειξε, παρά την γενική ιδέα, ότι το αλκοόλ βλάπτει την ποιότητα του ύπνου μας και μειώνει την αποδοτικότητά μας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Research Society on Alcoholism, το αλκοόλ έχει την δυνατότητα να αντιτίθεται στους μηχανισμούς του ύπνου. Οι ερευνητές παρατήρησαν στα εγκεφαλογραφήματα των καταναλωτών αλκοόλ μια μεγάλη δραστηριότητα στα κύματα άλφα και δέλτα κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Αυτά τα κύματα εμφανίζονται μόνο κατά την φάση της επαγρύπνησης, άρα το μυαλό ενός πότη είναι πιο ενεργό απ’ ότι το φυσιολογικό.

Στους νέους λοιπόν παρατηρήθηκε ότι όχι μόνο δεν ήταν βαθιά κοιμισμένοι αλλά και δεν είχαν την σωστή ποιότητα ύπνου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα καθώς βρίσκονται στην μετεφηβική τους ηλικία και ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Πολλοί θεωρούν ότι το αλκοόλ βοηθά στον ύπνο λόγω της υπνωτικής του ιδιότητας αλλά χάνουμε με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα του ύπνου μας όπως τονίζει και ο Christian Nicholas, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και αυτής της έρευνας.

 

 

Πηγή: queen.gr