Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Τροφές και ροφήματα που νικούν το στρες

Τροφές και ροφήματα που νικούν το στρες

Όταν αντιμετωπίζουμε έντονο στρες, έχουμε την τάση να κάνουμε τις χειρότερες διατροφικές επιλογές, όμως το πρόχειρο φαγητό και τα γλυκά επιδεινώνουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.

Αντιθέτως, επιλέγοντας ένα ισορροπημένο γεύμα ή ένα υγιεινό σνακ θα εξασφαλίσουμε όχι μόνο περισσότερη ενέργεια και καλύτερη υγεία αλλά και πιο ανεβασμένη διάθεση.

Δείτε ποια είναι τα απόλυτα σνακ και ροφήματα ενάντια στο στρες, ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας.

1. Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες κι έτσι δρουν ενάντια στην πρόωρη γήρανση που προκαλεί το χρόνιο στρες. Παράλληλα, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, δεν προκαλούν έντονο πρήξιμο και αέρια κι έτσι δεν επιβαρύνουν τη διαδικασία της πέψης.

2. Χαμομήλι

Η καταπραϋντική του δράση είναι γνωστή και οφείλεται στο γεγονός ότι προωθεί την αύξηση των επιπέδων ενός αμινοξέος που ονομάζεται γλυκίνη. Η γλυκίνη δρα ενάντια στην υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.

3. Μαύρη σοκολάτα

Το στρες εντείνει τις λιγούρες και στην περίπτωση αυτή η μαύρη σοκολάτα είναι η ιδανική επιλογή. Η μαύρη σοκολάτα βοηθά να απελευθερωθούν στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες που εντείνουν την καλή διάθεση και καταπολεμούν το στρες.

4. Ξηροί καρποί

Το στρες καταπονεί τον οργανισμό, εξαντλώντας τα διαθέσιμα αποθέματα ορισμένων βιταμινών με ταχύτερο ρυθμό. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και τα Ω-3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τις λιγούρες.

5. Σέλινο

Το στρες επηρεάζει επίσης τον ύπνο, συγκεκριμένα μειώνοντας τη διάρκειά του. Το σέλινο περιέχει τρυπτοφάνη, ουσία που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση και να κοιμόμαστε καλά.

6. Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα είναι ευεργετική για τη λειτουργία των επινεφριδίων, δύο μικρών αδένων που βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νεφρά. Τα επινεφρίδια παράγουν τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες σε μικρές ποσότητες είναι ευεργετικές και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε καθημερινές προκλήσεις. Τα επινεφρίδια όμως μπορεί να «εξαντληθούν» και στην περίπτωση αυτή αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε το στρες.

7. Ψάρι

Ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για να κοιμόμαστε καλά και να έχουμε ανεβασμένη διάθεση. Παράλληλα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τις φλεγμονές στα κύτταρα.

8. Σκόρδο

Το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και άλλες λοιμώξεις. Το σκόρδο δρα ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μύκητες ώστε να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μειώνει επίσης τις φλεγμονές στους ιστούς και τις αρθρώσεις, οι οποίες επιδεινώνονται συνήθως όταν αντιμετωπίζουμε στρες.

9. Λάχανο

Το λάχανο και άλλα συναφή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες βοηθούν το συκώτι να αποβάλλει τις ορμόνες του στρες.

10. Ελαιόλαδο

Το στρες καταπονεί την καρδιά μας και το ελαιόλαδο έχει αποδεδειγμένη δράση ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για να επωφεληθείτε στο μέγιστο βαθμό, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr