Τρίτη , 6 Δεκέμβριος 2022

Απεργία 6ης Απριλίου: «Παραλύει» το κέντρο της Αθήνας από τις συγκεντρώσεις -«Χειρόφρενο» στα μέσα μεταφοράς

Ημέρα γενικής απεργίας θα είναι η 6η Απριλίου 2022, με τη ΓΣΕΕ και πλήθος ενώσεων/συνδικάτων να έχουν ήδη μπει… πίσω από τα πανό.

Με δεδομένη τη συμμετοχή στην απεργία που έχει προαναγγελθεί από αρκετούς φορείς, το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να «παραλύσει».

Οι κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα θα έχουν ώρα έναρξης τις 11 το πρωί και για τον λόγο αυτόν ήδη έχουν προβλεφθεί και οι ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Κατά την απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης (4/4) θα τραβήξουν «χειρόφρενο» σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με κάποιες εξαιρέσεις σε αεροπλάνα (κυρίως) και τρένα, ενώ δεν θα ισχύσει το μέτρο του Δακτυλίου στην Αθήνα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που καλούνται να μετακινηθούν.

Απεργία 6 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

Μέσα μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν στην απεργία αύριο

ΓΣΕΕ: «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει»

Σε σχετικές ανακοινώσεις που αναφέρονται στη συμμετοχή της στην απεργία, η ΓΣΕΕ και άλλες ενώσεις/συνδικάτα τόνισαν ότι το σύνθημα είναι «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Μέσω της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις, ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς οι τιμές σε ενέργεια και προϊόντα έχουν ανέβει σημαντικά.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και μια δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και σωματείων βάσης που ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, με τόπο έναρξης τα Προπύλαια, επίσης στις 11:00.

Όσο για το ΠΑΜΕ, το αγωνιστικό ραντεβού -όπως αναφέρει- δίνεται και σε αυτήν την περίπτωση στις 11:00, αλλά στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση του Μετώπου είναι προγραμματισμένη για την ίδια ώρα (11 το πρωί) στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ποιοι δήλωσαν «παρών» για την απεργία στις 6/4/22

«Η Πανεργατική-Πανελλαδική Απεργία πραγματοποιείται με στόχο να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τη φοροληστεία σε βάρος των πολιτών και στο ξεπούλημα της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας» αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους, τις περιφέρειες και τους άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος (11:00).

Ανάλογο κάλεσμα, για το ίδιο σημείο (Πλατεία Κλαυθμώνος) απηύθυνε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Μεταξύ άλλων, ζητά την πλήρη και καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση των «αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη», αυξήσεις «σε όλους τους μισθούς και όχι μόνο στον κατώτατο», καθώς και μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης.

Στη γενική απεργία δήλωσε συμμετοχή και η ΟΙΕΛΕ, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ιδιωτικά ΚΕΚ).

Ακόμη, απεργούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Τετράωρη στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι, κανονικά στην απεργία οι φωτογράφοι

Όσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας, ενώ οι φωτογράφοι γνωστοποίησαν πως θα λάβουν κανονικά μέρος στην 24ωρη απεργία.

«Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου και για τον λόγο αυτό καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στις εφημερίδες, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τα Γραφεία Τύπου και τα Δημόσια ΜΜΕ να μετάσχουν στην 4ωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει οι Ενώσεις για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας επιτρέπεται η εργασία των συναδέλφων που θα καλύψουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Από την πλευρά της, η ΕΦΕ (φωτορεπόρτερ) έκανε γνωστό ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία. Για τον λόγο αυτό, πλην του απεργιακού ρεπορτάζ, δεν θα καλύψουν κάποιο άλλο θέμα.

Απεργία: Χωρίς Μετρό και Τραμ η Αθήνα

Η πρώτη ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην απεργία ήρθε από τους εργαζόμενους στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός), ενώ ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στις Γραμμές 2 και 3.

Να σημειωθεί ότι αύριο απεργούν και οι εργαζόμενοι στο Τραμ.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν -μεταξύ άλλων- άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να μην περικοπεί το επίδομα για τα επικίνδυνα και ανθυγιεινά, να ληφθούν μέτρα για τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και να καταργηθούν τα εμπόδια στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. «Απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας».

Για τα λεωφορεία, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Απριλίου τα λεωφορεία δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (δηλαδή, θα λειτουργούν κανονικά στο διάστημα από 9:00 έως 21:00).

Με 24ωρη απεργία θα συμμετέχει στη μεγάλη κινητοποίηση και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ-ΟΣΥ, κάτι που σημαίνει ότι τα τρόλεϊ θα τραβήξουν «χειρόφρενο». Το ΔΣ της Ένωσης διεκδικεί «υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων», καθώς και «πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους».

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια την Τετάρτη.

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν τα πληρώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης 6ης Απριλίου και λήξη στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Στην απεργία οι σιδηροδρομικοί -Τροποποιήσεις στα δρομολόγια εξήγγειλε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει κανονικά στη γενική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι σιδηροδρομικοί αναφέρουν στο κάλεσμά τους ότι «οι κυβερνήσεις επιβάλλουν συνεχώς δυσβάσταχτα μέτρα, οδηγώντας τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Φτάνει πια! Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια απλά δεν βγαίνει».

«Λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 6 Απριλίου θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.

Στη συνέχεια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις στα δρομολόγιαγια το διάστημα 5-7 Απριλίου, που είναι:

Σέρρες – Θεσσαλονίκη

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3632 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ. Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα).
  • 07/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3631 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ. Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα).

Φλώρινα – Θεσσαλονίκη

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 85 θα πραγματοποιηθεί με τραίνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα (η επιστροφή του συρμού από Έδεσσα σε Θεσσαλονίκη ως κενό υλικού). Στο τμήμα Έδεσσα – Φλώρινα η αμαξοστοιχία 85 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ. Άρνισας).
  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3742 καταργείται.

Αθήνα – Χαλκίδα

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2534 θα πραγματοποιηθεί με τραίνο στο τμήμα Αθήνα – Οινόη (η επιστροφή του συρμού από Οινόη-ΑΙΡ ως κενό υλικού). Στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ Άγ. Γεώργιος Χαλκίδας).
  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2539 (Χαλκίδα – Οινόη) θα εκτελεστεί με λεωφορείο.

Λειανοκλάδι – Στυλίδα

  • 05/04/2022 Θα πραγματοποιηθούνε κανονικά τα λεωφορεία 11526, 11527, 11528, 11529, 12520, 12521, 14520, 14521.

Πειραιάς – Κιάτο

  • 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2302 καταργείται. H αμαξοστοιχία 2304 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (θα πραγματοποιηθούν μόνο οι σταθμεύσεις Πειραιάς, Αθήνα, Κάτω Αχαρναί, Λιόσια, Μέγαρα, Κόρινθος, Κιάτο).

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναλυτικά οι τροποποιήσεις δρομολογίων της 6ης Απριλίου

Κανονικά οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Ωστόσο, κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Το δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έκρινε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ηλεκτρονικών μηχανικών και των τηλεπικοινωνιακών παράνομη.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΘ ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε και αυτό να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των ΑμεΑ, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο Νυχτερινό.


Πηγή