Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εκτός από χταπόδια, τι άλλο δεν πρέπει να τρώμε -Ο Θ. Γεωργακόπουλος ξαναχτυπά!

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε πρόσφατα για τους λόγους που δεν πρέπει να πρέπει να τρώμε πια χταπόδια, επειδή είναι από τα πιο χαρισματικά πλάσματα της φύσης, με αυξημένη νοημοσύνη.

Το θέμα για τα χταπόδια προκάλεσε αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, στα social media και άνοιξε ένας διάλογος για τα «πανέξυπνα» αυτά «πλάσματα» τα οποία πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε.

Το θέμα ξεκίνησε ο διάσημος Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, που σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», αφού είπε πόσο υπερήφανος είναι για την καταγωγή του και τη νέα υπηκοότητά του, δήλωσε: «Όμως, δεν καταλαβαίνω κάτι για τους Ελληνες. Πώς μπορούν και τρώνε τα χταπόδια;». Ακολούθησε ένα άρθρο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, editorial director της διαΝΕΟσις, που έγραψε ότι και εκείνος έχει σταματήσει να τρώει χταπόδια και εξήγησε το γιατί, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Με νέο του άρθρο στην «Καθημερινή», ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος επεκτείνει το πεδίο των απαγορεύσεων και εξηγεί γιατί, εκτός από χταπόδια, πρέπει πλέον να σταματήσουμε να τρώμε κρέας. Για δύο λόγους, όπως εξηγεί: πρώτον, για λόγους υγείας, αλλά κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Η παραγωγή δύο κιλών μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει όσα αέρια του θερμοκηπίου εκλύει μια πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο. Μόνο οι αγελάδες που υπάρχουν στον κόσμο εκλύουν περισσότερα αέρια (κυρίως μεθάνιο) από ό,τι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα, η διαδικασία της παραγωγής τροφής από τα ζώα είναι μια διαδικασία απίστευτα δαπανηρή και σπάταλη. Το ένα τρίτο του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι άνθρωποι στη Γη χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία -τέσσερις φορές περισσότερο νερό από όσο χρησιμοποιούμε όλοι οι άνθρωποι του κόσμου για να πίνουμε και για να πλενόμαστε στα σπίτια μας. Το 60% της καλλιεργήσιμης γης στον κόσμο δεν χρησιμοποιείται για να παράγονται τρόφιμα για τους ανθρώπους, αλλά για να παράγονται τρόφιμα για τα ζώα. Γιγάντιες εκτάσεις του Αμαζονίου ισοπεδώνονται για να γίνουν χωράφια, όχι για να παράγουν τρόφιμα για τους ανθρώπους, αλλά για να παράγουν ζωοτροφές. Το 70% των αντιβιωτικών που παράγει η ανθρωπότητα δεν προορίζονται για τους ανθρώπους, αλλά για τα ζώα», γράφει.

Ο αρθρογράφος εξηγεί, επίσης, ότι εκτός από κρέας θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γλυκά και να πίνουμε αλκοόλ. «Ζάχαρη έχουν μέσα οι περισσότερες τροφές -αλλά η επιπλέον κρυσταλλική ζάχαρη που καταναλώνουμε με τα γλυκά, τους χυμούς, τους καφέδες και τις επεξεργασμένες τροφές (24 κιλά το χρόνο, κατά μέσο όρο), έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαβήτη, με την παχυσαρκία, με καρδιαγγειακά προβλήματα και με την καταστροφή των δοντιών. Αφήστε το ότι προκαλεί εθισμό», αναφέρει.

Ο συγγραφέας του άρθρου κατανοεί, βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε κάτι τόσο «θεμελιώδες όπως οι διατροφικές μας συνήθειες». «Τα άρθρα, τα ντοκιμαντέρ, τα βιβλία και οι έρευνες συνεισφέρουν μόνο στη συζήτηση, στη (συλλογική και ατομική) αναζήτηση, στην αργή κατάλυση των σταδιακών αλλαγών», αναγνωρίζει.


Πηγή