Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Λύση μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup αναζητεί η Κομισιόν

Μπορεί επισήμως το Eurogroup να έδειξε πως έχει ενιαία στάση με το ΔΝΤ αναφορικά με την επιστροφή τω θεσμών στην Αθήνα- και συνεπώς συμπλέουν και στις απαιτήσεις- ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Κομισιόν επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που διαφάνηκε στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Δια στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν μήνυμα πως δεν υπάρχουν διαφορές στους κόλπους των θεσμών και πως όλοι συντάσσονται πίσω από το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νομοθέτηση μέτρων και για μετά τη λήξη του προγράμματος. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος» υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφεύγουν να δώσουν απόλυτες απαντήσεις για το ζήτημα αυτό, αν και υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018 και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως η Κομισιόν επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να «προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις πως η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δυνατή αν συνδράμουν όλες οι πλευρές με εποικοδομητικό τρόπο. «Δεν βοηθάει να ξαναμπούμε σε περίοδο οικονομικής αστάθειας και σε στείρες συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τη στιγμή που η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης» τόνισε προσθέτοντας πως οι δημοσιονομικές αποδόσεις είναι ελαφρώς καλύτερες από το προβλεπόμενο.


Πηγή