Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Τι είναι τα σνακ άσκησης στη δουλειά -Η καθηγήτρια A. Μπενέκα εξηγεί στο iefimerida το καινοτόμο πρόγραμμα

Γυμναστική με κοστούμι και γραβάτα ή με στενό φόρεμα και γόβες στο γραφείο;

Και όμως γίνεται, σύμφωνα με ένα νέο ανατρεπτικό πρόγραμμα που έχει μπει στη μάχη κατά των μυοσκελετικών προβλημάτων λόγω της καθιστικής ζωής, της ορθοστασίας ή των επαναλαμβανόμενων κινήσεων στη δουλειά, με σύνθημα «ας κινηθούμε ενώ εργαζόμαστε».

Στόχος της προσέγγισης αυτής, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr η καθηγήτρια Φυσικής Αποκατάστασης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αναστασία Μπενέκα, είναι να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μυοσκελετικές διαταραχές που προέρχονται από την καθιστική εργασία στον χώρο του γραφείου.

Η καθηγήτρια Αναστασία Μπενέκα
Η καθηγήτρια Αναστασία Μπενέκα

«Σύμφωνα με ευρήματα Ευρωπαϊκής Έρευνας στις Συνθήκες Εργασίας (European Survey on Working Conditions, ESWC), το 46,5% των εργαζομένων στην Ευρώπη παραπονιούνται για πόνο στην πλάτη και τα άνω άκρα και το 71% κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών η οποία αναφέρεται και ως η συχνότερη σωματική απαίτηση. Τα δεδομένα αυτά εμφανίζουν σοβαρή επίπτωση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και στο κόστος εργασίας, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 240 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει η κ. Μπενέκα.

Xωρίς εξοπλισμό

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργαζομένων στην πρόληψη και διαχείριση των μυοσκελετικών προβλημάτων τους, μέσω ενός κατάλληλα διαμορφωμένου προγράμματος άσκησης που εφαρμόζεται στον εργασιακό χώρο και στη διάρκεια του εργασιακού τους ωραρίου, προλαμβάνοντας τον πόνο λόγω της καθιστής ή όρθιας θέσης ή λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων.

Ο εργαζόμενος κατά αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεται να εκτελεί τις ασκήσεις με τα ρούχα εργασίας, στη διάρκεια του ωραρίου του, σε καθιστή ή όρθια θέση και χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει σκοπό τόσο την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων από τη μελλοντική εκδήλωση μυοσκελετικών προβλημάτων, όσο και τη βελτίωση και διαχείριση των ήδη υπαρχόντων συμπτωμάτων που βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Success story

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκγύμνασης στο χώρο εργασίας βασίζεται στα αποτελέσματα  συνεργασίας 6 πανεπιστημίων από 5 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τον τίτλο THEWS (2014-2016 Therapeutic Exercise at Workspace), του οποίου ήταν συντονίστρια η Ελληνίδα καθηγήτρια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό ως Success Story και αναφέρεται με αυτόν τον χαρακτηρισμό στην πλατφόρμα διάδοσης αποτελεσμάτων του Erasmus+.

H φιλοσοφία του προγράμματος αυτού και το περιεχόμενό του εξελίσσεται διαρκώς από το 2014 με βάση την έρευνα που διενεργείται από την ίδια και την ερευνητική της ομάδα.

«Πιστεύω ότι είναι καιρός να αποφασίσουν οι εταιρίες μια πιο δραστική προσέγγιση στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους, η οποία θα είναι πιο ουσιαστική αφού θα εμπλέκει τη δική τους προσωπική ενεργή συμμετοχή και ταυτόχρονα  θα είναι βασισμένη σε ερευνητικά δεδομένα. Επιχειρήματα για να ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι τα λεγόμενα σνακ άσκησης υπάρχουν αρκετά -αρκεί να γίνει το πρώτο βήμα από πλευράς της εταιρείας. Η προσωπική επαφή πολλαπλασιάζει τα οφέλη της συνεργασίας, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα της δράσης, αφού προσδοκούμε με την εκπαίδευση αυτή αλλαγή συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της προσέγγισης αυτής μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς του ετήσιου απολογισμού της εταιρίας και το περιεχόμενό της είναι συμβατό με την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, United Nations Development ) των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει η καθηγήτρια Φυσικής Αποκατάστασης.

Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινάει με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τα αίτια του πόνου, τον ρόλο της στάσης του σώματος στην έναρξη των μυοσκελετικών προβλημάτων και τους τρόπους έγκαιρης διαχείρισής τους στο χώρο εργασίας με κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα άσκησης.

Ακολουθεί επί τόπου πρακτική εφαρμογή των ασκήσεων από τους συμμετέχοντες ενώ η προσέγγιση περιλαμβάνει διαρκή καθοδήγηση από την ειδικό  η οποία βοηθάει τον εργαζόμενο να κατανοήσει καλύτερα την άμεση επίδραση της άσκησης στο σώμα του και με αυτό τον τρόπο να προάγει διαρκώς την υγεία και την ευημερία του, όπως επισημαίνει η Αναστασία Μπενέκα.

Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς από πολυεθνικές μέχρι θερμοκήπια -αλλά και στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί και σε θερμοκήπια
Το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί και σε θερμοκήπια

Πηγή