Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Όταν οι οπαδοί της Ντόρτμουντ πέταξαν... μπανάνες στον Καν

Όταν οι οπαδοί της Ντόρτμουντ πέταξαν… μπανάνες στον Καν

Ο Όλιβερ Καν υπήρξε σπουδαίος τερματοφύλακας, αρχηγός της εθνικής Γερμανίας, ηγέτης της Μπάγερν Μονάχου και… θύμα ρατσιστικής επίθεσης από λευκούς.

Τον Δεκέμβριο του 2005 η Μπάγερν πήγε στο Ντόρτμουντ για το ντέρμπι με τη Μπορούσια και το κλίμα, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, δεν ήταν και το καλύτερο για τους Βαυαρούς. Και πάνω απ’ όλα για τον Καν, ο οποίος έζησε κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί. Κάτι που δεν είχε συμβεί σε κανέναν λευκό ως τότε.

Συγκεκριμένα, την ώρα που πήγε να πάρει θέση μπροστά από την εστία του, οι οπαδοί της Ντόρτμουντ από το πέταλο του πέταξαν… μπανάνες. Είναι μια -καταδικαστέα- κίνηση που δυστυχώς συνηθίζουν να κάνουν οι οπαδοί προς κάποιον μαύρο ποδοσφαιριστή, αλλά εκείνη τη μέρα οι Βεστφαλοί το έκαναν προς έναν λευκό.

Η εξήγηση που δόθηκε εκ των υστέρων, είναι πως οι οπαδοί της Ντόρτμουντ το έκαναν αυτό επειδή οι Γερμανοί αποκαλούσαν «γορίλα» τον Καν λογω της σωματοδομής του, της δύναμης του ή των αντιδράσεων του, λόγω του πάθους που τον χαρακτήριζε, την ώρα των ματς.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, σημασία έχει ότι εκείνη τη μέρα οι οπαδοί της Ντόρτμουντ ερμήνευσαν όπως ήθελαν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά του Καν και έκαναν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί…


Πηγή