Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των παχύσαρκων παιδιών στη χώρα μας, και όχι μόνο, προβληματίζει τους ειδικούς οι οποίοι εφιστούν την προσοχή των γονιών.

‘Ερευνες που έχουν γίνει και στη χώρα μας (μελέτη GRECO) έδειξαν ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών έχουν αλλάξει ριζικά και μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι γονείς. Τα παιδιά, τρώνε αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα γλυκά και επισκέπτονται συχνά εστιατόρια τύπου fast food. Επιπλέον, δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λαδερά φαγητά, ενώ παραλείπουν συχνά το πρωινό γεύμα (μόλις το 39% των κοριτσιών και το 43% των αγοριών έτρωγαν κάθε ημέρα πρωινό).

Δεν κάνουν επίσης αρκετά γεύματα και μικρογεύματα (σνακ) μέσα στην ημέρα, με το 63% να κάνει μέχρι και τρία γεύματα την ημέρα και μόλις το 15% να κάνει τα πέντε (τρία κύρια και δύο μικρογεύματα-σνακ) που συνιστώνται για καλή υγεία.Το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι γονείς , με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά πίστευε (ποσοστό 48%) ότι το παιδί του έχει για την ηλικία του φυσιολογικό βάρος, ενώ 11% των γονιών που είχαν παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος πίστευαν ότι τα παιδιά τους είναι λιποβαρή.

Με άλλα λόγια, περίπου το 50% των παιδιών με πρόβλημα βάρους δεν εντοπίζεται καν από τους γονείς του!
Επίσης, δεν γυμνάζονται αρκετά και προτιμά να περνάει το χρόνο του μπροστά από μια οθόνη (τηλεόρασης, ηλεκτρονικού υπολογιστή, βίντεο-παιχνιδιών κ.λ.). Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Μελέτη Energy έδειξε πως τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες σε σύγκριση με τα παιδιά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν έναν ιδιαίτερα υψηλό χρόνο τηλεθέασης, συνεπώς και καθιστικής ζωής.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι διατροφικές αλλαγές και η άσκηση, είναι οι κύριοι πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να στηριχτούν οι γονείς για να αλλάξουν τις συνήθειες των παιδιών τους. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τα παιδιά πρέπει να τρώνε: 
* Ζυμαρικά και ρύζι
* Ψωμί
* Όσπρια
* Φρούτα τουλάχιστον 2-3 καθημερινά.
* Λαχανικά 2-3 μερίδες καθημερινά
* Αυγά
* Κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα.
* Ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα
* Γαλακτοκομικά τουλάχιστον 2 μερίδες την ημέρα.
* Γλυκά και fast food πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά (σπανιότερα από 1 φορά την εβδομάδα)

Όσον αφορά την άσκηση
Σύμφωνα με την μελέτη Greek Childhood Obesity (GRECO) τα παιδιά πρέπει να αφιερώνουν πάνω από 60 λεπτά την ημέρα σε μέτριας προς υψηλής έντασης φυσικές δραστηριότητες, τις περισσότερες (αν όχι όλες) μέρες της εβδομάδας, να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν videogames λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα και επίσης να μην έχουν τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή στο δωμάτιό τους


Πηγή