Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα λαχανικών, οι περισσότεροι συνηθίζουμε να τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα.
Όμως, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ορισμένοι συνδυασμοί μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση, την υφή ή ακόμα και τη θρεπτική αξία των τροφών.
Σύμφωνα με οδηγούς μαγειρικής, επιστημονικές μελέτες και διατροφικές αναλύσεις, υπάρχουν συνδυασμοί λαχανικών που καλό είναι να αποφεύγονται. Δείτε ποιοι είναι και γιατί.
Συνδυασμοί λαχανικών που δεν πρέπει να μαγειρεύονται μαζί
Πατάτα και ντομάτα
Η ντομάτα είναι όξινη και περιέχει συστατικά που δυσκολεύουν το μαλάκωμα της πατάτας κατά το μαγείρεμα. Ακόμα και μετά από ώρα, η πατάτα μπορεί να μείνει σκληρή.
Καρότο και παντζάρι
Το παντζάρι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το καρότο μαλακώνει πιο γρήγορα. Όταν τα βράζουμε μαζί, το καρότο συνήθως παραβράζει και διαλύεται προτού ψηθεί το παντζάρι.
Κουνουπίδι και καρότο
Το κουνουπίδι είναι πολύ πιο ευαίσθητο στη θερμότητα και μαγειρεύεται γρήγορα. Αν βρεθεί στην ίδια κατσαρόλα με το καρότο, το αποτέλεσμα είναι μια υπερβολικά μαλακή ή διαλυμένη υφή.
Λάχανο και πατάτα
Το λάχανο απελευθερώνει θειούχες ενώσεις όταν μαγειρεύεται, οι οποίες επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα άλλων υλικών στο ίδιο σκεύος, όπως η πατάτα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο άρωμα και αλλοίωση στη γεύση.
Σπανάκι και λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο (όπως το καρότο)
Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο δεσμεύει το ασβέστιο και σχηματίζει αδιάλυτα άλατα. Αυτό σημαίνει πως, αν καταναλωθεί μαζί με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα του πολύτιμου αυτού μετάλλου.
Γλυκοπατάτα και κολοκύθι
Η γλυκοπατάτα είναι πιο σκληρή και απαιτεί χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το κολοκύθι είναι μαλακό και βράζει γρήγορα. Ο κοινός μαγειρικός χρόνος κάνει το κολοκύθι να διαλύεται, ενώ η γλυκοπατάτα μπορεί να παραμείνει άψητη.
Πώς να μαγειρεύετε σωστά τα λαχανικά
Αν και δεν είναι απαγορευτικό να μαγειρεύονται αυτά τα λαχανικά μαζί, η αποφυγή ορισμένων συνδυασμών βοηθά να διατηρούνται καλύτερα οι υφές και τα θρεπτικά συστατικά.
Για να διατηρήσετε στο μέγιστο τη γεύση, την υφή και τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών:
- Μαγειρέψτε τα χωριστά: Είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Ενώστε τα υλικά μόνο στο τελικό στάδιο του πιάτου.
- Κόψτε τα σωστά: Τα πιο σκληρά λαχανικά (όπως πατάτα ή καρότο) να κόβονται σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μαγειρεύονται πιο γρήγορα.
- Μαγειρέψτε σε στάδια: Προσθέστε κάθε λαχανικό στην κατσαρόλα ανάλογα με τον χρόνο μαγειρέματός του. Π.χ. πρώτα το παντζάρι, έπειτα το καρότο, στο τέλος το κολοκύθι.
Πηγή