Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Άσκηση: Πόση & ποια είδη χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

Ακόμη και αν ανήκετε σε αυτούς που αγαπούν τη γυμναστική και δεν ασκούνται με το ρολόι, ανυπομονώντας να τελειώσει η προπόνηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση άσκηση πρέπει να κάνετε προκειμένου να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας.

Αν είστε μεταξύ 18 και 64 και δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, ο εβδομαδιαίος στόχος σας πρέπει να είναι τα 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας γυμναστικής, ή τα 75 λεπτά έντονης άσκησης, συν 2-3 προπονήσεις με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να στοχεύουν τις πέντε ώρες (300 λεπτά) μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, καθώς και κάποιες συνεδρίες ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και προκαλεί εφίδρωση.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μέτριας έντασης ασκήσεις

– Ζωηρό περπάτημα

– Αερόμπικ στο νερό

– Ποδηλασία

– Διπλό τένις

Υψηλής έντασης ασκήσεις

– Τζόκινγκ ή τρέξιμο

– Κολύμβηση

– Γρήγορη ή ανώμαλη ποδηλασία

– Τένις

– Μπάσκετ

Παρότι ο ζητούμενος χρόνος άσκησης παραμένει σταθερός καθώς μεγαλώνετε, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται ελαφρώς λόγω της αύξησης της ηλικίας.

Για να διατηρήσετε την κινητικότητά σας και να αποφύγετε τις πτώσεις, συμπεριλάβετε ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία σας τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε το συνιστώμενο χρόνο άσκησης λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, προσπαθείτε να είστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι σωματικά και συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να σας υποδείξει πώς θα το πετύχετε.

Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο αθλείστε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία σας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μετά το έμφραγμα

Άσκηση: Ποιο είδος και σε ποια ποσότητα προλαμβάνει την άνοια

Οστεοπόρωση: Με πόση και ποια γυμναστική θα την προλάβετε


Πηγή