Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Διατροφή με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς ή λίγα λιπαρά; Ποια είναι η καλύτερη για την καρδιά

Νέα ισπανική μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Υγείας της Ισπανίας με επικεφαλής τον Δρ Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλεζ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.450 άτομα που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου και τα οποία είχαν κληθεί να ακολουθήσουν μία από τις παρακάτω δίαιτες: μεσογειακή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μεσογειακή με μείγμα ξηρών καρπών ή μια διατροφή σύγκρισης με μειωμένα λιπαρά.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί πέντε χρόνια προκειμένου να διαπιστώσουν αν η μεσογειακή διατροφή προστάτευε την καρδιακή τους υγεία.

Περίπου το 3,8% όσων ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το 3,4% όσων ακολουθούσαν τη διατροφή με επιπλέον ξηρούς καρπούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με το 4,4% αυτών που κατανάλωναν λίγα λιπαρά. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Η ανάλυση δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά 31% και όταν έχει ξηρούς καρπούς κατά 28%», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά διότι κυρίως αντικαθιστά τα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα, έτσι το άτομο αισθάνεται μεν χορτάτο αλλά δεν διατρέχει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Τι προκαλεί μόλις ένα λιπαρό γεύμα στις αρτηρίες

Τυρί, χοληστερίνη & καρδιοπάθεια: Τα νέα δεδομένα

Κορεσμένα λιπαρά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο


Πηγή