Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Διατροφολόγος συστήνει τα τοπ σνακ για τα παιδιά στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και οι μαθητές κάθε ηλικίας έχουν εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα για το σχολείο. Πώς μπορούν όμως να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους; Μπορεί η διατροφή να συνεισφέρει στην αύξηση της σχολικής επίδοσης;

Η απάντηση είναι σίγουρα ναι, αναφέρει στο iefimerida.gr η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Χαλκιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως γονείς είναι σημαντικό να προσπαθείτε να προσφέρετε μια ποικιλία τροφίμων και να δημιουργείτε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή», σημειώνει.

Συμβουλές στους γονείς

«Αρχικά είναι απαραίτητη για τα παιδιά η κατανάλωση ενός ισορροπημένου και πλήρες πρωινού που θα παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Αν τα παιδιά δεν προλάβουν να καταναλώσουν το πρωινό στο σπίτι, μπορεί να είναι μια επιλογή που μεταφέρεται εύκολα και να το τρώνε και αργότερα στο σχολείο», προσθέτει η διαιτολόγος.

«Εξίσου σημαντικό ρόλο με το πρωινό γεύμα, αποτελεί και η κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ για να συνεχίσουν τα παιδιά την ημέρα τους. Είναι σημαντικό τα σνακ να είναι υγιεινά, δηλαδή να είναι επιλογές χαμηλές σε λιπαρά και ζάχαρη, έτσι ώστε τα παιδιά να χορταίνουν χωρίς όμως να φουσκώνουν. Καλό θα ήταν τα παιδιά να κάνουν ένα σνακ ανά περίπου 3 ώρες. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν σταθερά επίπεδα ενέργειας όλη μέρα και θα μπορούν να είναι συγκεντρωμένα στο μάθημα», εξηγεί στη συνέχεια.

 Η Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδέες για υγιεινά και χορταστικά σνακ:

• Τοστ ή αραβική πίτα με μία πηγή πρωτεΐνης (όπως αυγό, κοτόπουλο, τυρί κλπ) και φρέσκα λαχανικά
• Κρέπα βρώμης με μέλι, αποξηραμένα φρούτα και κανέλα
• Στικς λαχανικών ή κράκερ ολικής άλεσης με κάποιο τυρί που τους αρέσει
• Κάποια σπιτική πίτα όπως τυρόπιτα ή κολοκυθόπιτα
• Γλυκό τοστ ή αραβική πίτα με κάποιο άλειμμα ξηρών καρπών και μέλι ή μαρμελάδα
• Μπισκότα δημητριακών ή κάποιο σπιτικό κέικ με βρώμη/ξηρούς καρπούς κλπ (Banana Bread με βρώμη)
• Μπάρες δημητριακών, είτε έτοιμες είτε σπιτικές με βρώμη και ταχίνι/ φυστικοβούτυρο
• Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα με ξηρούς καρπούς ή/και σοκολάτα υγείας
• Αλμυρά muffins με λαχανικά και τυρί

Έξτρα tips:

  • Για να ενθαρρύνετε τα υγιεινές επιλογές κολατσιού, κάντε το σνακ διασκεδαστικό προσφέροντας διαφορετικά σκεύη ή διαφοροποιώντας τον τρόπο με τον οποίο σερβίρετε το φαγητό.
  • Προσπαθήστε να βάζετε διαφορετικέ επιλογές σνακ κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες, έτσι ώστε το παιδί να έχει ποικιλία στη διατροφή του και να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα.
  • Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε το σνακ να είναι όμορφο οπτικά και να τραβάει την προσοχή του παιδιού.
  • Αν δεν προλαβαίνετε να βάζετε κάποιες μέρες κολατσιό στο παιδί, εκπαιδεύστε το για το τι επιλογές μπορεί να κάνει από το κυλικείο του σχολείου.
[ℹ] Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Human Nutrition, University of Surrey – Διαιτολογικό Γραφείο Diatrefo, Αμφιτρίτης 44, Παλαιό Φάληρο. Επικοινωνία στο 210-9840252 ή μέσω του info@diatrefo.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή