Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Γιατί δεν χάνετε βάρος & τι πρέπει να κάνετε (εικόνες)

Όταν ακολουθείτε ευλαβικά ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι φυσιολογικό να χάνετε τα περιττά κιλά με γρήγορο ρυθμό κατά τις πρώτες εβδομάδες .

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε μειώσει τις θερμίδες που παίρνετε και έχετε αυξήσει τις καύσεις με τη γυμναστική. Έτσι, το σώμα αντλεί ενέργεια κυρίως από το αποθηκευμένο γλυκογόνο που έχει συσσωρευτεί στο σώμα. Το γλυκογόνο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στους μύες και το συκώτι. Το γλυκογόνο αποτελείται μερικώς από νερό, επομένως όταν καταναλώνεται για την παραγωγή ενέργειας απελευθερώνει νερό. Γι’ αυτό στην αρχή της δίαιτας χάνονται κυρίως υγρά.

Η επίδραση αυτή όμως είναι προσωρινή. Όσο περισσότερα κιλά χάνετε με τη δίαιτα, χάνεται επίσης μυϊκή μάζα και λίπος από το σώμα. Η μυϊκή μάζα του σώματος καταναλώνει ενέργεια (θερμίδες) κι έτσι βοηθά να διατηρηθεί ο μεταβολικός ρυθμός στα επιθυμητά επίπεδα. Εάν η δίαιτα δεν έχει συνδυαστεί με ενδυνάμωση των μυών ώστε να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα του σώματος, ο μεταβολικός ρυθμός φθίνει και το σώμα καίει συνολικά λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Αφού έχει επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός, έχει μειωθεί και ο ρυθμός απώλειας των κιλών, ακόμη κι αν καταναλώνετε καθημερινά τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Το στάδιο αυτό ονομάζεται plateau και είναι το πιο δύσκολο στάδιο της δίαιτας, καθώς συνοδεύεται από ένα αίσθημα απογοήτευσης και μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία για παραίτηση.

Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε το εμπόδιο και να φτάσετε στον τελικό σας στόχο.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να καταφέρετε να φτάσετε στο ιδανικό βάρος:


Πηγή