Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μεσογειακή vs. δίαιτα με λίγα λιπαρά: Ποια μειώνει το λίπος σε καρδιά, συκώτι & περίμετρο μέσης

Μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά πώς αποθηκεύονται τα κιλά στο σώμα, γιατί τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά δεν είναι πάντα πιο υγιεινά, αλλά και ποια είναι η καλύτερη δίαιτα.

Συγκριτικά με μία δίαιτα με λίγα λιπαρά, η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής με λίγους υδατάνθρακες στο μεσημεριανό γεύμα τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά την αποθήκευση λίπους γύρω από την καρδιά και το ήπαρ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορεί μετά από 18 μήνες να μειώσει σημαντικά την περίμετρο της μέσης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Iris Shai από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ήπια άσκηση σε συνδυασμό με μια μεσογειακή / χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των αποθεμάτων λίπους, ακόμη και αν δεν χάσετε πολύ βάρος στο πλαίσιο της προσπάθειας. Αυτό που μάθαμε από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι η μέτρια, αλλά συνεχής απώλεια βάρους μπορεί να έχει εξαιρετικά επωφελή επίδραση στα αποθέματα λίπους, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Προηγούμενη έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η αποθήκευση περιττού λίπους γύρω από τα όργανα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 278 ενήλικες που έκαναν καθιστική ζωή, με κοιλιακή παχυσαρκία ή ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους.

Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή μεσογειακή διατροφή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για ένα διάστημα 18 μηνών.

Και τα δύο γεύματα είχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν επίσης καθημερινά 28 γραμμάρια καρύδια. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες πήγαιναν γυμναστήριο και έκαναν μέτριας έντασης σωματική άσκηση.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στον 6ο και τον 18ο μήνα της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η άσκηση σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά την αποθήκευση λίπους γύρω από την καρδιά και το συκώτι περισσότερο από το να ακολουθεί κάποιος μια δίαιτα με λίγα λιπαρά. Παράλληλα, μειώνει και την περιφέρεια της μέσης.

Η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες.

Ο καθηγητής Shai δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η μέτρια άσκηση σε συνδυασμό με μια μεσογειακή δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αποθηκευμένου λίπους, ακόμη και αν δεν χάσετε σημαντικό βάρος. Σε αυτή την έρευνα μάθαμε ότι η μέτρια, αλλά σταθερή απώλεια βάρους μπορεί να έχει δραματικά επωφελείς επιδράσεις στα αποθέματα λίπους που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η μεσογειακή διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη ή εγκεφαλικού επεισοδίου, και μπορεί να αναστρέψει τη στένωση των αρτηριών από τη συσσώρευση πλάκας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Αναψυκτικά με ζάχαρη & σπλαχνικό λίπος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε πόσο πρέπει να κοιμάστε για να αποφύγετε το λίπος στην κοιλιά

Η περίμετρος της μέσης «προβλέπει» τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους


Πηγή