Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πρωτεΐνες & μακροζωία: Ποιες είναι οι ωφέλιμες (έρευνα)

Η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η καθημερινή πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτά αντί για ζώα φαίνεται ότι μειώνει τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε 3% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας που προέρχεται από φυτικές πρωτεΐνες αντί πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 10%.

Τα αποτελέσματα είχαν μεγαλύτερη ισχύ όταν οι άνθρωποι επέλεγαν φυτικές πρωτεΐνες αντί για αυγά (24% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες και 21% χαμηλότερος κίνδυνος στις γυναίκες) ή κόκκινο κρέας (13% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).

Η αφαίρεση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή σας μπορεί να είναι επωφελής, αλλά μόνο αν το αντικαταστήσετε με κάποιο υγιεινό υποκατάστατο, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Jiaqi Huang, μεταδιδακτορικής συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.

«Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του 3% της ενέργειας από πρωτεΐνη αυγού ή πρωτεΐνη κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, είχε ως αποτέλεσμα μια προστατευτική επίδραση στη συνολική θνησιμότητα», δήλωσε η Huang.

«Από την άλλη πλευρά, η αντικατάσταση του 3% της ενέργειας από πρωτεΐνες αυγών ή κόκκινου κρέατος με άλλα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας» πρόσθεσε.

Η Huang και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα για τη διατροφή 237.000 ανδρών και 179.000 γυναικών που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1995 και 2011 στο πλαίσιο μακροχρόνιας μελέτης για τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία.

Το 15% της καθημερινής διατροφής ήταν πρωτεΐνες, το 40% εκ των οποίων ήταν φυτικής και το 60% ζωικής προέλευσης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια των 16 ετών παρακολούθησης φάνηκε ότι η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων ζωικών πρωτεϊνών από φυτικές ανά 1.000 θερμίδες είχε ως αποτέλεσμα 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τα ευρήματα παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τον θετικό ρόλο μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές πρωτεΐνες στην πρόληψη του θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και ότι οι κατάλληλες επιλογές πηγών πρωτεϊνών μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της υγείας και τη μακροζωία.

Οι λόγοι είναι πολλοί: Οι ζωικές πρωτεΐνες τείνουν να περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο, συστατικά που δεν ωφελούν την υγεία.

Αντίθετα, οι πηγές φυτικών πρωτεϊνών είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ότι μπορεί τα αμινοξέα που σχηματίζονται από τη διάσπαση των ζωικών πρωτεϊνών να προκαλούν σκλήρυνση των αρτηριών ή φλεγμονή. Οι ζωικές πρωτεΐνες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την υγεία των βακτηρίων του εντέρου των ανθρώπων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οι 20 κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να αποφύγετε το κρέας (φωτογραφίες)

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Τι πραγματικά χρειάζεσαι για να «χτίσεις» μυς;

5 τροφές φυτικής προέλευσης που δίνουν ίση πρωτεΐνη με το κρέας (εικόνες)


Πηγή