Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σταματήσατε τη γυμναστική; Δείτε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας

Πριν αποφασίσετε να σταματήσετε το γυμναστήριο ή όποια άλλη σωματική δραστηριότητα, δείτε τι ανακάλυψε νέα έρευνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η απόφαση όχι μόνο για τη φυσική σας κατάσταση αλλά και για την υγεία σας.

Ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι η διακοπή της γυμναστικής μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 152 ενήλικες που σταμάτησαν να ασκούνται μετά από τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, επί τουλάχιστον τρεις μήνες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή της άσκησης προκάλεσε σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά από μόλις τρεις ημέρες», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Bernhard Baune, επικεφαλής της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξήθηκαν μετά την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα, δηλαδή σε πολύ σύντομο διάστημα από τη διακοπή της άσκησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα που αναπτύχθηκαν μετά την διακοπή της σωματικής άσκησης δεν είχαν τους τυπικούς βιολογικούς δείκτες που εμφανίζουν συνήθως τα βιολογικά συμπτώματα, σημειώνει ο Baune.

«Αυτό υποδεικνύει κάποιο νέο είδος επίδρασης, αν και θα πρέπει να δώσουμε προσοχή, καθώς ο αριθμός των ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες ήταν μικρός. Τα ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν από νέες μελέτες», πρόσθεσε.

Παρότι μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει και να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην αντίστροφη σχέση, σύμφωνα με τον Baune.

Η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η διακοπή της άσκησης προκάλεσε την κατάθλιψη, αλλά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

«Προς το παρόν, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν τον πιθανό αντίκτυπο στην ψυχική τους ευεξία από την απότομη διακοπή της συστηματικής άσκησης», δήλωσε ο Baune.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο Journal of Affective Disorders.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η ελάχιστη «δόση» γυμναστικής για να θωρακιστείτε ενάντια στην κατάθλιψη

Τα διατροφικά λάθη που επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Αυτές οι τροφές θα σας προστατεύσουν από την κατάθλιψη

 


Πηγή