Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα αμύγδαλα ιδανική τροφή για να αναπληρωθεί ένα χαμένο πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Όσοι όμως χάσουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καλό πρωινό και καταναλώσουν αμύγδαλα αντ’ αυτού φαίνεται να έχουν καλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ρούντι Ορτίζ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέφερε σχετικά: «Αυτή η μελέτη, η πρώτη που το δείγμα της είναι φοιτητές, έδειξε ότι τα αμύγδαλα αποτελούν μια σωστή εναλλακτική για αυτούς που δεν λαμβάνουν πρωινό».

Προηγούμενες έρευνες άλλωστε έχουν δείξει πως τα αμύγδαλα περιλαμβάνουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο. O καρπός του αμυγδάλου έχει αποδειχτεί από προηγούμενες έρευνες πως συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα πίεσης και χοληστερίνης, όπως και μειωμένη αίσθηση πείνας και χαμηλότερο σωματικό βάρος.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 63 πρωτοετείς φοιτητές που παραδέχτηκαν ότι συχνά δεν τρώνε πρωινό.

To 63% των συμμετεχόντων μάλιστα ανέφεραν ότι τρώνε πρωινό σπάνια ή και καθόλου, ενώ κάποιοι έτρωγαν πρωινό μόλις δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι 30 από αυτούς κατανάλωσαν για οχτώ εβδομάδες 56 γρ. ψητά αμύγδαλα καθημερινά. Οι υπόλοιποι 33 έτρωγαν στις 11:00 το πρωί 5 κράκερς καθημερινά, που αντιστοιχούν σε 338 θερμίδες.

Στην αρχή της έρευνας, όλοι οι συμμετέχοντες ζυγίστηκαν και καταγράφτηκαν τα αποτελέσματα τους. Το ίδιο έγινε και μετά το διάστημα των 4 και 8 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι φοιτητές που είχαν εντάξει τα αμύγδαλα στη καθημερινότητα τους είχαν πιο χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ξηρού καρπού, αλλά και 34% λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη από αυτούς που έτρωγαν κράκερς.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αναπτύσσεται όταν τα κύτταρά μας σταματούν να ανταποκρίνονται στην ορμόνη και αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την εμφάνιση του διαβήτη.

Ο Δρ Ορτίζ κατέληξε στο συμπέρασμα πως «οι θετικές επιδράσεις των αμυγδάλων σε πολλές παράμετρούς της υγείας αποδεικνύουν ότι είναι ένα πολύ θρεπτικό σνακ».

Δείτε κι αυτό:

Δεν τρώτε πρωινό; Ποιες οι επιπτώσεις για την υγεία και τη σιλουέτα σας (εικόνες)

Πρωινό: Οι 7 καλύτερες τροφές για να ξεκινήσετε τη μέρα σας (pics)

Σάκχαρο: Τι να πίνετε το πρωί για να αποφύγετε την αύξησή του

 


Πηγή