Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα, σύμφωνα με μελέτες και διατροφολόγους -Πίνονται και κρύα το καλοκαίρι

Αν θέλετε να βγείτε νικητές στην προσπάθεια δίαιτας, υπάρχει ένα συστατικό που πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας και αυτό είναι το τσάι.

Η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με κάθε είδους οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Και ως μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφής, το τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει να χάσετε κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, λέει η διαιτολόγος Amy Shapiro στο Business Insider.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και υπάρχει περιορισμένος αριθμός μελετών σχετικά με την επίδραση του τσαγιού στην απώλεια βάρους, ορισμένες πρώιμες έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες. Ακολουθεί μια ματιά σε έξι είδη τσαγιού που μπορεί να βοηθήσουν στη δίαιτα, καταναλώνονται ευχάριστα και αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας χειμώνα – καλοκαίρι.

It’s tea time: Τα 6 καλύτερα είδη τσαγιού για δίαιτα

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι βοηθάει στην αύξηση της οξείδωσης του λίπους, που σημαίνει ότι βοηθά στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια, η οποία με τη σειρά της προωθεί την απώλεια βάρους, λέει η Shapiro.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός γνωστού ως επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση λίπους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επειδή ωστόσο ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει 28 μικρογραμμάρια καφεΐνης, η Shapiro συνιστά να το καταναλώνετε νωρίς την ημέρα, πριν από τις 4 μ.μ., ώστε να μην ενοχλεί τον ύπνο σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράσινο τσάι

Τσάι Oolong

Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το oolong πιστεύεται ότι ενισχύει την απώλεια βάρους βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το λίπος.

Μια μελέτη του 2009 σχετικά με τις επιδράσεις του τσαγιού oolong για την απώλεια βάρους βρήκε:

  • Το 70% των σοβαρά παχύσαρκων συμμετεχόντων που έπιναν 8 γραμμάρια τσαγιού oolong την ημέρα για έξι εβδομάδες έχασαν περισσότερα από δύο κιλά και το 22% έχασαν περισσότερα από έξι κιλά.
  • Το 64% των παχύσαρκων ατόμων και το 66% των υπέρβαρων ατόμων έχασαν περισσότερα από δύο κιλά κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων.

Μαύρο τσάι

Όπως το πράσινο και το λευκό τσάι, έτσι και το μαύρο παρασκευάζεται επίσης από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λέει ο Isaac Robertson, πιστοποιημένος αθλητικός διατροφολόγος, προσωπικός γυμναστής και συνιδρυτής της Total Shape.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όπως στο πράσινο τσάι, οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της απώλειας βάρους μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και διεγείροντας τη διάσπαση του λίπους.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι υγιείς ενήλικες που έπιναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι καθημερινά για τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν.

Τσάι Pu-Erh

Μπορεί η έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα απώλειας βάρους του pu-erh – ενός κινέζικου τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση – να είναι περιορισμένη, ωστόσο τα ευρήματα δεν είναι ασήμαντα.

Μια μικρή μελέτη του 2014 σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα τσαγιού pu-erh έχασαν περίπου δύο κιλά περισσότερα σε διάστημα τριών μηνών από τους συμμετέχοντες που δεν το έκαναν. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μια μελέτη του 2012 σε ποντίκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέρος των πλεονεκτημάτων του τσαγιού pu-erh για την απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι το πώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο έλεγχος αυτός είναι σημαντικός για την απώλεια βάρους, επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα να αποθηκεύσουν την περίσσεια, αχρησιμοποίητη ζάχαρη ως λίπος.

Η διαδικασία ζύμωσης στην οποία περνά το τσάι pur-erh βοηθά επίσης στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους, λέει η Shapiro.

Τσάι Pu-Erh

Λευκό τσάι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρευνες δείχνουν ότι το λευκό τσάι έχει παρόμοια αντιοξειδωτικά με το πράσινο τσάι, τα οποία προάγουν την απώλεια βάρους ενισχύοντας την καύση λίπους.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι το διάλυμα εκχυλίσματος λευκού τσαγιού που περιέχει πολυφαινόλες αύξησε τη διάσπαση των λιποκυττάρων.

Τσάι ιβίσκου

Το τσάι ιβίσκου είναι ένα είδος τσαγιού από βότανα που παρασκευάζεται από το ανθοφόρο φυτό ιβίσκου. Απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματικό είναι για την απώλεια βάρους, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τσάι ιβίσκου προστατεύει από την παχυσαρκία.

Μια μικρή μελέτη με 36 υπέρβαρα άτομα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν εκχύλισμα ιβίσκου έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος σε διάστημα 12 εβδομάδων από τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το τσάι ιβίσκου είναι ένα τσάι από βότανα που δεν περιέχει καφεΐνη, επομένως μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας παγωμένο ή ζεστό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή