Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Η δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ή αλλιώς η πιο υγιεινή διατροφή που έχετε κάνει)!

Η δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ή αλλιώς η πιο υγιεινή διατροφή που έχετε κάνει)!

Η συγκεκριμένη δίαιτα ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα και παράλληλα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Βασίζεται στην επιλογή των υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης), που προκαλούν ήπια αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και ήπια έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αντίθετα, όταν καταναλώνονται τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (πατάτες, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, λευκό ψωμί και ότι παρασκευάζεται από κευκό αλεύρι), αυξάνεται γρηγορότερα η γλυκόζη, ακολουθεί ταχεία έκκριση της ινσουλίνης και γίνεται εντονότερο το αίσθημα της πείνας.
Η δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους, περίπου ένα κιλό την εβδομάδα, πράγμα το οποίο την καθιστά ασφαλή. Επίσης τα τρόφιμα που προτείνονται αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής, λόγω του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και καλά λίπη.
Βασίζεται στη μεσογειακή, παραδοσιακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια, λαχανικά, όσπρια και φρούτα ενώ περιέχει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών και πατάτας. Προτείνει το συνδυασμό των πρωτεϊνούχων τροφών με αργά αφομοιώσιμους υδατάνθρακες όπως (σπανάκι, ντομάτες, κολοκύθια, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.τ.λ.) και όχι με τους υδατάνθρακες που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως ( ρύζι, ζυμαρικά, σταφίδες, πατάτες, κουλουράκια κτλ.)
Επιπλέον η ισογλυκαιμική δίαιτα υιοθετεί κάποιες αρχές της ισορροπημένης διατροφής, όπως δυο μερίδες φρούτων και τρεις λαχανικών ημερησίως, 8 ποτήρια νερό, αλάτι με μέτρο και 20΄με 40΄λεπτά αεροβικής γυμναστικής 5 – 7 φορές την εβδομάδα.  Είναι ιδανική για όποιον επιθυμεί μια ήπια απώλεια βάρους αλλά δεν μπορεί να περιμένει κάποιος να δει θεαματικά αποτελέσματα.

Τα θετικά της δίαιτας:
• Η δίαιτα είναι αποτελεσματική, γιατί τρώτε λιγότερο και τρόφιμα με λίγες θερμίδες.
• Η συγκεκριμένη δίαιτα βοηθά τους διαβητικούς ασθενείς, ρυθμίζοντας τους τη γλυκόζη του αίματος, όπως επίσης είναι καλή επιλογή για τους καρδιοπαθείς.

To μειονέκτημα:
• Ο περιορισμός των τροφών, όπως τα ζυμαρικά και οι πατάτες, καθιστά τη συγκεκριμένη δίαιτα δύσκολη στην εφαρμογή της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το διατροφικό πρόγραμμα της δίαιτας είναι διαμορφωμένο πάνω στις εξής αρχές:
• Ποτέ να μην πεινάσετε
• Σταματήστε να μετράτε θερμίδες
• Καταναλώστε τροφές απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες.
• Χάστε κιλά χωρίς παίρνω – χάνω κιλά.

 

Πηγή: queen.gr