Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024
Η υγιεινή ζωή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Η υγιεινή ζωή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Συμβουλές για υγεία και μακροζωία

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, φαίνεται ότι τα άτομα που καταναλώνουν φρούτα, έχουν δραστήριο τρόπο ζωής, καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και αποφεύγουν το κάπνισμα, ζουν και περισσότερο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 16.721 εθελοντές, ηλικίας 16 έως 90 ετών, τα οποία συλλέχθηκαν σε διάστημα 20 ετών, προκειμένου να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ των παραπάνω παραγόντων και του προσδόκιμου επιβίωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ένα άτομο που καπνίζει, καταναλώνει αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα, έχει καθιστικό τρόπο ζωής και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες έχει 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με κάποιον που προσέχει την υγεία του.

Επιπλέον, η επίδραση στο προσδόκιμο επιβίωσης κάθε παράγοντα ξεχωριστά είναι εξίσου σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές, με το κάπνισμα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στην παρούσα μελέτη βρέθηκε ότι οι καπνιστές έχουν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Αντίστοιχα, κάθε ένας από τους υπόλοιπους τρεις παράγοντες (υπερκατανάλωση αλκοόλ, καθιστικός τρόπος ζωής και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες), όταν διερευνήθηκε μεμονωμένα, βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά περίπου 15%.

Πρακτικά, όπως εξηγούν οι ερευνητές, η πιθανότητα ενός άνδρα 75 ετών, που έχει και τους τέσσερις παράγοντες, να επιβιώσει για ακόμη 10 χρόνια είναι 35%, ενώ απουσία των παραγόντων 67%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για μια γυναίκα είναι 47% με τους παράγοντες και 74% χωρίς αυτούς.

Πηγή: neadiatrofis.gr