Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία

Απλές διατροφικές συμβουλές ευεξίας

Η υπέρμετρη κατανάλωση υδατανθράκων και κυρίως απλών υδατανθράκων μπορεί να ασκεί επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψή τους μέσω της διατροφής αποτελεί ένα επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και εξέλιξη της λιπώδους διήθησης του ήπατος, δηλαδή της εναπόθεσης λίπους στο συκώτι. Γιατί όμως η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων και κυρίως των απλών σακχάρων επάγει την εναπόθεση λίπους στο συκώτι;

Οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής πέπτονται και εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία υπό τη μορφή του μικρότερου μορίου τους, της γλυκόζης. Η γλυκόζη εφοδιάζει με ενέργεια τους ιστούς που τρέφονται αποκλειστικά και μόνο από γλυκόζη, όπως το νευρικό σύστημα και τα ερυθροκύτταρα. Επίσης, μέρος των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων εφοδιάζει τα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού γεμίζοντας τις αποθήκες ηπατικού και μυϊκού γλυκογόνου. Οι υδατάνθρακες της τροφής που δεν χρησιμοποιήθηκαν, μετατρέπονται σε λίπος στο ήπαρ, μέρος του οποίου παρέχεται στην κυκλοφορία και οδηγεί στην αύξηση των τριγλυκεριδίων του πλάσματος ενώ το υπόλοιπο μέρος του εναποτίθεται στο ήπαρ. Τόσο η αύξηση των τριγλυκεριδίων του πλάσματος όσο και η εναπόθεση λίπους στο συκώτι αποτελούν μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και κυρίως διαβήτη τύπου ΙΙ.

Γι’ αυτό προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και η αύξηση της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες.

Συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων, με παράλληλο περιορισμό στο ελάχιστο της κατανάλωσης γλυκών, τυποποιημένων χυμών εμπορίου και της προστιθέμενης ζάχαρης.

Πηγή: neadiatrofis.gr